Skocz do zawartości

total21

Nowi Smakowicze
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia total21

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Nie edukowalem sie jeszcze w tym temacie, takze pytanie brzmi malo profesjonalnie, ale moze dowiem sie czegos wiecej, na tym etapie, od osob ktore wiedza "co jest co". Ogolnie sa wina biale, rozowe, czerwone, musujace (moze jeszcze jakies inne rodzaje ale to nie istotne, te sa najwazniejsze) i mozna je podzielic na wytrawne, pol-wytrawne, pol-slodkie i slodkie. Wazny jest tez kraj pochodzenia, a takze rodzaj winogron jaki byl uzyty do ich produkcji (te dwa ostatnie moze mniej wazne parametery, ale nie mam pewnosci, to moze miec duze znaczenie tez). Z tego co czytalem Francja, Wlochy i potem Hiszpania moga byc nazwane najlepszymi producentami win (najdluzsza tradycja, wysoki poziom spozycia w tych krajach, duza liczba wyprodukowanych butelek na rok). Wiedzac to powiedzmy ide to sklepu i chce kupic jakies wino, tak zeby je wypic i ogolnie myslalbym zeby kupic pol-slodkie jako pierwszy wybor a potem pol-wytrawne jako drugi wybor (nie mam pewnosci jakie najlepsze). Wydaje mi sie ze slodkie to za slodkie a wytrawne jest nie dobre, albo moze byc nie dobre. Czy to ma jakis sens? W jaki sposob patrzycie na aspect slodkosci i czy wina wytrawne do picia maja jakis sens (moze sa one dobre do gotowania, albo do koktajli ale nie do picia?). Chce takze laczyc wino z jedzeniem ale to osobny temat. Cos jak tapas czy male przystawki (np, smazony losos, smazone przegrzebki, mala lasagna, rzeczy tego typu, jest tego duzo i poza tym to o czym pisalem jest drogie, podalem tylko przyklad tu). Dodatkowo takie rzeczy jak sery, wedliny, widizalem ze do tych talerzy przekasek ludzie dodaja winogrona, papryczki, ten temat tez chcialbym znac. Wiem tez ze najlepiej wybrac najlepsze sklepy czy sklep w danym miescie i kupwoac tam. Jest duzo win, i warto jest miec sklep w ktorym jest dobra selekcja. Nie wszystkie markety moga byc dobre a nawet wiekszosc moze byc zla (albo moze pol na pol). Znam sklepy i powiedzialbym ze te moga byc ok: Carrefour, Makro. Inne nie mam pewnosci, a nie ktore sa raczej zle, z tego co widzialem. Takze wybrac dobry sklep, zdecydowac sie na biale albo czerwone (powiedzmy), potem powiedzmy Francja albo Wlochy, poziom slodkosci (co do tego nie mam pewnosci, ale raczej te dwa pol-wytrawne, pol-slodkie) i wybrac cos? Chce takze zdejmowac etykiety z butelek i zachowywac je. Ogolnie chcialbym dokonywac dobrych wyborow pomio tego ze moja wiedza na ten temat nie jest jeszcze ok. Moze jakies dobre strony na ten temat w Internecie, albo tez o tym co do wina jesc? Dziekuje.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.