Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

kleopatra

Smakowicze
  • Zawartość

    40
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

2 Neutralny

O kleopatra

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    gdynia
  • Zainteresowania
    rozne

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    1409185
  1. Składniki: ryż groszek zielony mrożony lub świeży - ok. 150 g na osobę mała cebula boczek - ok. 50 g na osobę litr bulionu lub rosołu masło 2 łyżki startego parmezanu oregano, bazylia, nać pietruszki przygotowanie: Wyłuskać świeży groszek. Opłukać ryż. Pokroić drobno cebulę i boczek. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, podsmażyć chwilkę, następnie dodać cebulę i poddusić aż zmięknie. Dodać groszek, zalać gorącym rosołem (125 ml) i gotować wszystko pod przykryciem przez kilkanaście min. tak, by groszek się ugotował na miękko - zwłaszcza skórka. Następnie wsypać ryż i, ciągle mieszając, gotować na małym ogniu. Dodać oregano i bazylię. Co pewien czas dolewać do ryżu rosół (po jednej łyżce wazowej), a gdy już wsiąknie w ryż i odparuje, zdjąć z ognia. Dodać troszkę masła, posypać parmezanem i zieloną pietruszką. Przez parę minut potrzymać pod przykryciem. smacznego!!!!!!!!!!!!!!
  2. Składniki: 20 dag mięsa mielonego sucha bułka bułka tarta mąka marchew pietruszka pieprz, sól przygotowanie: Do mięsa dodać sól i pieprz do smaku (można użyć przyprawy do mięsa mielonego np. Knorra) i rozrobić z namoczoną wcześniej suchą bułką. Namoczyć ręce w wodzie i formować z mięsa kulki o średnicy mniej więcej 5 cm. Obtoczyć kulki w bułce tartej, wrzucić na gotującą wodę (wody użyć tylko tyle, by klopsiki były zakryte) i ugotować. Rozrobić zimną wodę z mąką, dodać do wody z klopsikami (mieszać wodę, by nie zrobiły się kluski z mąki) tak, by ją zagęścić. Wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: marchew i pietruszkę. Można też tuż przed wyłączeniem do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami polanymi sosem. smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!
  3. GULASZ Z WOŁOWINY Składniki: mięso wołowe na gulasz czerwona fasola z puszki kukurydza z puszki marchewka duża cebula chili, papryka słodka, pieprz kajeński, kminek, pieprz czarny, sól ryż pezygotowanie: Cebulę drobno pokroić, wrzucić na patelnię (lub do garnka) i podrumienić na oleju. Mięsko drobno pokroić i dorzucić do cebuli. Wlać trochę wody i gotować przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając i dodając wody. Po pewnym czasie dodać pokrojoną w kostki marchew. Kiedy mięso zmięknie, dodać fasolę, kukurydzę i koncentrat. Doprawić i podgotować dopóki sos nie uzyska odpowiedniej konsystencji, a wszystkie warzywka nie zmiękną. Podawać z ryżem smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  4. Składniki: duża fasola, najlepiej Jaś boczek - ok. 20% ilości fasoli kiełbasa cebula marchewka bulion przecier pomidorowy trochę mąki do zagęszczenie - nie zawsze potrzeba papryka słodka, odrobina chili, pieprz, sól przygotowanie: Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia smażymy boczek i kiełbaskę, a kiedy tłuszcz się trochę wytopi dodajemy posiekaną cebulę. W garnku gotujemy fasolę w bulionie, dodając przysmażoną kiełbaskę, boczek i cebulkę. Po ok. 15 min. wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, po kilku minutach zageszczamy przecierem pomidorowym. Pod koniec zagęszczamy mąką i przyprawiamy. smacznego!!!!!!!!!!!!!!!
  5. 20 min, 6 porcji Porcja 140 kcal Składniki: - Duży pęczek botwinki - 1 marchewka - kawałek selera - 1 kostka rosołowa - 2 ziemniaki - sól - pieprz - 100 ml śmietany - 3 ugotowane na twardo jajka - kilka rzodkiewek - koperek Marchew, seler i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać ok. 2 l zimnej wody, zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, botwinkę oczyścić, opłukać, dość drobno pokroić, dodać do wywaru razem z kostką rosołową, całość gotować ok. 15 minut, tak by warzywa były miękkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, zagotować, zupę rozlać do talerzy, lekko przestudzić, do każdego talerza włożyć połówkę ugotowanego jajka, posypać plasterkami rzodkiewek i posiekanym koperkiem. smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  6. Składniki: - Około 1,2 kg chudej karkówki - sól - zmielony czarny pieprz - 2 ząbki czosnku - po kawałku żółtego sera, np. goudy i mimoleta - kilka liści świeżego szpinaku, może być z puszki - 2 łyżki oleju do posmarowania mięsa Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, ostrym nożem rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm, natrzeć posiekanym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Żółte sery pokroić na dość grube plastry, świeże liście szpinaku przebrać, oczyścić, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie, usunąć twarde ogonki. Na przygotowanym płacie mięsa ułożyć najpierw dość gęsto plastry jednego sera, potem przygotowane liście szpinaku, przykryć plastrami drugiego sera. Mięso zwinąć w ścisłą roladę, obwiązać bawełnianym sznurkiem, ułożyć w brytfannie, posmarować olejem, piec około 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 190°C. Szpinak Mrożony, siekany szpinak doskonale nadaje się do naleśników, omletów, lasagne i na jarzynkę. Szpinaku w liściach z puszki można używać podobnie jak świeżych liści, np. podać na przystawkę z sosem serowym doprawionym czosnkiem. smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  7. Składniki: - 40 dag makaronu świderki, rurki - 30 dag piersi z kurczaka - 1 cukinia - 1 kabaczek - strąk czerwonej papryki - sól - pieprz - oregano - bazylia - 4 łyżki oleju Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, osączyć, mięso opłukać, osączyć, pokroić w dużą kostkę, obsmażyć na oleju na złoty kolor, cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę, umyty kabaczek pokroić na grube plastry, paprykę umyć, pokroić w dużą kostkę, oddzielić nasionka, makaron wymieszać z mięsem i warzywami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, skropić olejem, zapiekać ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C, posypać listkami oregano i bazylii. smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  8. Składniki: - 6 kromek pieczywa tostowego pszennego lub pełnoziarnistego - twarożek śmietankowy kremowy - szczypiorek - 6 filetów śledziowych marynowanych - 6 małych pomidorków Z każdej kromki pieczywa szklanką wykroić krążek, opiec na złoty kolor w tosterze lub na patelni, szczypiorek drobno posiekać, każdy krążek grubo posmarować twarożkiem, posypać szczypiorkiem, na warstwie serka położyć zwinięty filet śledziowy, przytwierdzić go do pieczywa wykałaczką, tak by wystawał jej kawałek długości ok. 1 cm, pomidorki nadziewać po jednym na wykałaczkę. smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  9. chcialabym aby przepisy zostaly podzielone ten temat jest zbyt ogolny powinien byc podzial na np. -ciasta -desery -mieso itd. ale to tylko moje skromne zdanie pomyslcie o tym z gory dziekuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrowionka dla wszystkich :D :D :D :D
  10. nie za duże kartofelki albo większe pokrojone w równe kawałki koperek sól olej przygotowanie: Ziemniaki obrać, posolić, obtoczyć w posiekanym koperku i zawinąć po 5-6 w wysmarowaną olejem folię. Kłaść na grilla i piec około 40 minut. Rady: Ja najczęściej lekko podgotowuję kartofelki na półtwardo, wtedy równiej i szybciej się pieką i nie przypalają. Można je obtaczać także w innych ziołach, takich jak majeranek czy kminek, ale z koperkiem są najpyszniejsze! Podawać z sosem chrzanowym. smacznego!
  11. chude kiełbaski, np. śląskie tyle plastrów boczku wedzonego, ile kiełbasek jasne piwo ziarna jałowca (ok. 10) ziele angielskie pieprz, sól olej przygotowanie: Każdą kiełbaske owinąć plastrem wedzonego boczku, spiąć wykałaczkami, żeby się dzieło nie rozpadło. Włożyć do głebokiego naczynia, zalać piwem, wrzucić rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Przykryć, wstawić do lodówki i zostawić na dobę. Potem pakować na grilla i cierpliwie czekać aż zrobi sie rumiane, gorące i chrupiące. Można podczas pieczenia polewać odrobiną piwska, w którym wszystko się moczyło. Rady: Kiełbaski można odrobine ponacinać, rozłożą się ładnie pod wpływem temperatury. Do kiełbasek najlepszy jest sos diabelski, uch! smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  12. 6 pojednynczych piersi 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki keczupu czubata łyżeczka musztardy płaska łyżeczka ostrej papryki płaska łyżeczka cukru kolendra szczypta tymianku cebulka sól przygotowanie:Z oleju, octu, sosu sojowego, musztardy, keczupu, ziół i soli zrobić marynatę. Cebulę drobno posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Można dodać zgnieciony ząbek czosnku. Uważac z tymiankiem, bo ma bardzo intensywny aromat i może zagłuszyć pozostałe smaki, dać go tylko szczyptę. Umyte piersi włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny. Piec na grillu na specjalnych tackach z dziurkami po około 10 minut z każdej strony. Piersi z tej marynaty wychodzą naprawdę fantastyczne. smacznego!!!!!!!!!!!!!!!
  13. 50 dag mielonej wołowiny 1 jajo sól, pieprz, ostra papryka 2-3 łyżki tartej bułki kilka łyżek mleka ćwiartka czerwonej kapusty ćwiartka kapusty włoskiej mała cebulka kilka ogórków kiszonych gotowe lub własnoręcznie przygotowane sosy: ostry do kanapek lub hamburgerów, pieprzowy, chili przygotowanie: Mieloną wołowinę dokładnie wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką tartą nasączoną mlekiem. Formować płaskie kotlety i piec z obu stron na grilu posmarowanym oliwą, żeby się nie przykleiły. Podawać w bułeczkach sezamowych albo w specjalnie kupionych bułkach do hamburgerów. Ja serwuję osobno bułki, hamburgery, dwa rodzaje posiekanej grubo kapusty, pokrojone ogórki i cebulkę oraz sosy w salaterkach. Potem każdy rozkrawa swoją bułeczkę i nakłada wszystkiego po trochu według uznania, przekładając sosami. Wychodzą przepyszne hamburgery. Można podać widelczyki, ale i tak na pewno wszyscy będą brudni na buziach :D Życzę smacznego!
  14. kilkanaście dużych pieczarek kartonik sera feta biała część pora sól, pieprz masło, olej przygotowanie: Pieczarki oczyścić, wykroić nóżki, ale nie wyrzucać. Pora pokroić w krótkie cienkie paseczki, poddusić na maśle, dorzucić pokrojone nóżki pieczarek i udusić razem na miękko. Ostudzić i wymieszać razem z fetą, odrobiną soli i sporą porcją pieprzu. Do każdej lekko oprószonej solą pieczarki nałożyć porcję farszu i zawinąć delikatnie w posmarowaną olejem folię do pieczenia. Piec na niezbyt mocno rozgrzanym grilu po kilka minut z każdej strony. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, gdyż feta może się zwarzyć. Grzyby nie mogą też być zbyt szczelnie zawinięte w folię, gdyż puszczą zbyt dużo soku. Pieczarki powinny po prostu zmięknąć, a nadzienie rozgrzać się. Udanego grilowania. smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  15. 6 jaj 1 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl. cukru łyżka stołowa octu przygotowanie: Ubić pianę z białek do piany dodać cukier i dobrze rozmikosować potem żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać na innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny,ważny jest kwas który zetnie białka) do ubitej piany z cukrem dodać wymieszane przedtem, ocet i proszek do pieczenia na końcu włożyć mąkę piec ok 30 - 40 min smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.