Skocz do zawartości

martula205

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    3
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

martula205's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputacja

  1. Witam Was serdecznie :razz: to mój pierwszy przepis na forum mam nadzieję, że komuś ciacho posmakuje. Oryginalny przepis pochodzi z książki J. Muras "Najlepsze ciasta kręcone" ja jednak go trochę zmodyfikowałam. Oto przepis już po modyfikacjach: Na ciasto (duża blaszka): 45 dag mąki 30 dag masła lub margaryny 20 dag cukru (lub mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie - ja dałam ok 3/4 szklanki) 8 jajek 4 lyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy wiśnie wydrylowane w ilości wg uznania (można użyć mrożonych - tak jak ja to zrobiłam - wystarczy jedno opakowanie) Na masę migdałową: 10 dag migdałów w płatkach 20 ml śmietanki kremowej (ja dałam 30%) 7,5 dag masła 1 łyżka miodu 5 dag cukru Przygotowanie ciasta: Miękką margarynę (lub masło) utrzeć na puch, dodać cukier a następnie po jednym jajku. W dalszej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać olejek migdałowy. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą), na ciasto położyć wiśnie, lekko wcisnąć je w ciasto i piec ok 30 min w temp. ok 180 st. C. Wyjąć z piecyka i wystudzić. Przygotowanie masy migdałowej: Śmietankę, masło, cukier i miód podgrzać w rondelku aż się rozpuści - należy ciągle mieszać masę. Odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać płatki migdałowe. Zamieszać i równomierni posmarować masą wystudzone ciasto. Wstawić ciasto do piecyka na kolejne 15-30 min (zależy od piecyka - ja piekłam jezcze dobre pół godziny), aż masa się zrumieni. Smacznego :razz: Moje uwagi: jeśli chodzi o temp. pieczenia - napisałam ok 180 st. bo ja mam dość ciekawy, przenośny piecyk ;) - kupiony od wschodnich sąsiadów naszych :cool: - w którym nie da się regulować temp. - zawsze jest ta sama (coś a'la prodiż). W oryginalnym przepisie liczba "płynnych" składników na masę migdałową (tzn. mam na myśli wszystkie składniki poza migdłami) była podwójna jednak ja wymieszałam z płatkami migdałowymi tylko połowę bo wg mnie byłoby to zbyt lejące się i nie zapiekłoby się, ale jeśli ktoś ma inne zdanie to może spróbować wg oryginalnego przepisu. Jeśli przepis jest zbyt mało szczegółowy to proszę o uwagi postaram się uzupełnić - tak jak mówię to mój debiut przepisowy na forum i liczę cichutko na Waszą wyrozumiałość :cool: Ciacho zrobiłam wczoraj pierwszy raz, żeby zanieść do pracy z okazji moich urodzin i hmm... po godzinie już nic nie było ;)
  2. witam :mrgreen: czytam opinie na różnych forach i przekonałam się jednak w koncu do silikonowych :grin: tylko nie wiem jakiej firmy kupic i gdzie najlepiej. widzialam super formy firmy Tescoma ale jak zobaczylm cenę ... brrrr 59 zl za formę na 6 muffin.. czy te które są na allegro za paręnaście zlotych warto kupować? czy są dobre??
  3. Witam wszystkich serdecznie :razz: niewiem czy dobrze trafiłam ale poszukuję -juz od blisko 2 miesięcy formy do muffin - ale takiej oryginalnej :razz: tzn na 6 muffin i wysokich - i nie silikonowej.. Czy ktoś z was może takie w necie widział... lub na terenie warszawy... będę bardzo wdzięczna za pomoc :razz:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.