Skocz do zawartości

Marron

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    46
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Marron

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    www.marron.pl

Kontakt

  1. Dla 16 osób. Składniki: Masa karmelowa: 270g czekolady mlecznej, posiekanej 90g gorzkiej czekolady, posiekanej 6 łyżek stołowych cukru 2 łyżki stołowe wody 1 laska cynamonu 1 szklanka + 2 łyżki stołowe gęstej śmietany ¼ łyżeczki soli ¾ kostki masła, w temperaturze pokojowej Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ½ kostki masła, w temperaturze pokojowej 1 ¼ szklanki brązowego cukru 4 duże jajka, oddzielone żółtka od białek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka kremu kasztanowego ¼ szklanki mleka Syrop z Brandy: ¼ szklanki Brandy
  2. Dla 4 – 6 osób Składniki: 450 g kasztanów jadalnych obranych 120 g masła ¼ szklanki porów, drobno posiekanych ¼ szklanki selera, drobno posiekanego ¼ szklanki cebuli szalotki, drobno posiekanej 1 łyżka stołowa cukru 3 szklanki bulionu z kurczaka 1 szklanka gęstej śmietany 120 g wątróbki 2 łyżki stołowe wina Sherry sól pieprz sos tabasco Przygotowanie: W rondelku, na małym ogniu podsmażyć na maśle seler, cebulę i pory. Dodać posiekane kasztany oraz cukier i karmelizować przez 5 – 6 minut. Dla smaku można dodać sól, pieprz i tabasco. Dodać bulion i gotować na wolnym ogniu prz
  3. PESTO KASZTANOWO – ŻURAWINOWE 16 porcji. Składniki: świeży sok z jednej pomarańczy 1 łyżeczka czosnku puszka 240 g kasztanów jadalnych obranych świeża bazylia 100 g sera Parmezan oliwa z oliwek 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki białego pieprzu 100 g żurawiny ½ szklanki wody ½ szklanki cukru Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na oliwie z oliwek przez 45 minut na wolnym ogniu. Sprawdz inne kasztanowe przepisy uzytkownika --> http://www.smaczny.pl/forum/search.html&am...ult_type=topics lub http://www.marron.pl
  4. Składniki: 225g gotowego puszystego ciasta (może być mrożone) 55g dzikiego ryżu 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 15g margaryny 370g porów, posiekanych 110g grzybów, pokrojonych na kawałki 200g kasztanów jadalnych obranych, wcześniej ugotowanych 2 gałązki świeżego rozmarynu, dobrze posiekane listki 1 łyżka stołowa szałwi sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do temperatury 200?C. Rozgnieść ciasto wałkiem na opruszonej mąką desce. Podzielić ciasto na cztery równe części (mniej więcej 10cm x 4cm). Ułożyć ciasto w foremkach i piec przez 15 ? 20 minut. Wsypać ry
  5. Składniki: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 1 ząbek czosnki, zgnieciony 100g grzybów (pieczarek), pokrojonych na kawałki ? zielonej papryki, pokrojonej na kawałki ? czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki 175g kasztanów jadalnych, ugotowanych i rozgniecionych 15ml puree pomidorowego świeże posiekane zioła, np. majeranek lub bazylia odrobina czerwonego wina sól pieprz 6-8 placków makaronu lasagne 50g masła 50g mąki 1 szklanka mleka 100g potartego żółtego sera Przygotowania: Nastawić temperaturę piekarnika na 190? C. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i sm
  6. Marron to kasztany-c'est ca :wink: . Oczywiscie zamiast bażanta można użyć perliczki. Polecam stronę www.marron.pl, gdzie znajduje się jeszcze więcej pomysłów na wykorzystanie kasztanów. Właśnie na tej witrynie można również kasztany kupić i to pod różną postacią (szczególnie polecam krem kasztanowy...mniaaam). Kasztany są bardzo zdrowe. Polecane dla osób z alergią na gluten, przy dolegliwościach żołądkowych itd. (dużo tutaj wymieniania :razz: ). Więcej informacji również na stronce. Zapraszam i nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO!!
  7. Składniki: ? puszki kasztanów jadalnych obranych ? szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Wymieszać oliwę z oliwek z posiekanymi kasztanami. Dla smaku można dodać sól, pieprz, zioła. Polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny przed podaniem. Sprawdz inne kasztanowe przepisy uzytkownika --> http://www.smaczny.pl/forum/search.html&am...ult_type=topics lub http://www.marron.pl
  8. Witam, wiem,ze mąki te nie są jeszcze zbyt popularne. Mąkę kasztanową można kupić na www.marron.pl, a mąkę amarantową również zauważylem w sklepach internetowych. Proszę sprawdzić BogutymMlyn.
  9. Dla 4 osób. Składniki: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek puszka kasztanów jadalnych obranych 2 ząbki rozgniecionego czosnku 3 łyżki stołowe masła 250 g cienko pokrojonych grzybów 1 łyżka ziół ( pietruszka, tymianek, majeranek, szczypiorek itp.) 250 g makaronu penne starty ser Parmezan sól pieprz Przygotowanie: Posiekać kasztany. Rozgrzać w dużej patelni oliwę z oliwek i smażyć kasztany aż przybiorą złoty kolor. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. W drugiej patelni rozpuścić masło i smażyć grzyby aż zmiękną. Dodać wcześniej podsmażone kasztany oraz zioła i wszystko w
  10. KROKIETY KASZTANOWE Składniki: ? puszki musu kasztanowego 2 żółtka 2 łyżki stołowe gęstej śmietany 1 łyżeczka cukru szczypta wanilii bułka tarta Przygotowanie: Wymieszać wszystkie wymienione składniki oprócz bułki tartej i żółtek. Uformować powstałą masę w kulki, obsypać bułką tartą, zanurzyć w jajku i ponownie obsypać powstałe kulki bułką tartą. Smażyć aż przybiorą złoty kolor. Sprawdz inne kasztanowe przepisy uzytkownika --> http://www.smaczny.pl/forum/search.html&am...ult_type=topics lub http://www.marron.pl
  11. Składniki: 6-8 gałązek świeżego szpinaku 2 posiekane czerwone cebule 3 plasterki pokrojonego boczku 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek puszka kasztanów jadalnych obranych ząbek czosnku odrobina octu winnego sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Opłukać liście szpinaku i odstawić na bok. Posiekać cebule i kasztany. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i smażyć boczek, kasztany dodając czosnek. Piec tak długo, aż kasztany przybiorą złoty kolor. Dodać ocet winny i wymieszać. Wymieszać w misce szpinak, cebule, kasztany i boczek dodając pieprzu i soli do smaku. Sprawdz inne kasz
  12. Składniki: 220 g masła 120 g gorzkiej czekolady 4 jajka 2 szklanki cukru granulowanego 2/3 szklanki mąki kasztanowej ? łyżki stołowej proszku do pieczenia 1 łyżka stołowa wyciągu z wanilii puszka 240 g kasztanów jadalnych obranych, dobrze posiekanych Przygotowanie: Nagrzać piekarnik na temperaturę 170? C. Wysmarować foremkę tłuszczem. Wstawić do kuchenki mikrofalowej czekoladę i masło w misce i zagrzać przez 2 minuty, aż masło stopnieje. Wymieszać aż czekolada zupełnie stopnieje i kiedy już tak się stanie odstawić mieszaninę na bok. Ubić jajka razem z cukrem, dodać wyciąg z wanil
  13. Składniki: 1 bażant 4 kawałki boczku 60 ml oleju ? szklanki białego wina wytrawnego puszka 240 g kasztanów jadalnych obranych ? szklanki tłuszczu z bażanta 1 łyżka stołowa dobrze posiekanej cebuli szalotki 60 ml gęstej śmietany ? łyżeczki posiekanej pietruszki 30 g masła sól pieprz tymianek Przygotowanie: Zagrzać piekarnik do temperatury 200? C. Umyć bażanta i doprawić go solą oraz pieprzem. Na górze bażanta ułożyć kawałki boczku. Wstawić bażanta do piekarnika na ruszcie, pod spodem umieścić naczynie żaroodporne i wlać d niego pół szklanki wody. Piec przez 25 ? 30 minut. Po ty
  14. Składniki: ? szklanka cukru ? puszki puree kasztanowego 2 łyżki mąki ? szklanki mleka 3 białka cukier puder Przygotowanie: Wymieszać cukier i mąkę, dodać powoli mleko i puree kasztanowe. Mieszaninę gotować przez 5 minut ciągle mieszając. Ubić białka i dodać do ciasta i wymieszać. Piec w piekarniku w temperaturze 200?C przez 20-25 minut. Gotowy suflet posypać cukrem pudrem. Sprawdz inne kasztanowe przepisy uzytkownika --> http://www.smaczny.pl/forum/search.html&am...ult_type=topics lub http://www.marron.pl
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.