Skocz do zawartości

norma

Smakowicze
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia norma

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. norma

    Sałatka Zielono Mi

    1 główka sałaty masłowej 1 awokado 4 ogórki konserwowe lub kiszone (wybór uzależniony od tego co mamy w słoiku lub co lubimy) 1/2 puszki zielonego groszku 2 łyżki majonezu "Winiary dekoracyjny" Sos: 1/2 szklanki jogurtu lub maślanki (ja wolę maślankę) 2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sałatę porwać na małe kawałki. Ogórki (można obrać lub pozostawić w skórce) pokroić na cieniutkie plasterki. Awokado pokroić na nieduże kawałki. Groszek przelać przegoowaną wodą i odsączyć. Składniki sosu połączyć i wymieszać z przygotowanymi skladnikami sałatki.
  2. Babeczki najczęściej napełniam kremem budyniowym: 1+1/2 szklanki mleka 1+1/2 szklanki cukru budyń na 3/4 litra mleka (waniliowy lub śmietankowy) 1 kostka masła dżem z czarnej porzeczki Do rondla wlewam 1 szklankę mleka i zagotowuję dodając cukier. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń i wlewam na gotujące mleko. Rozkręcam masło i dodaję po trochu wystudzony budyń. Na upieczone babeczki nakładam troszeczkę dżemu i szprycą nakładam budyniowy krem.
  3. 30 dag mąki 15dag masła 10 dag cukru pudru 3-4 żółtka Zagnieść ciasto. Wylepić nim małe foremki i upiec na słomkowy kolor. Napełnić śłodkim nadzieniem według upodobań.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.