Skocz do zawartości

witaminkaa

Smakowicze
  • Zawartość

    4
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O witaminkaa

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. SKŁADNIKI: - Kg ziemniaków- - bOCZEK - Kiełbasa - cebula - PRZYPRAWY <papryka, sól , pieprz> -olej do smarzenia Ziemniaki obieramy, płuczemy i krojimi w plasterki nastęnie smarżymy na oleju z cebulką , boczkiem, kiełbasą , przyprawami na złoty kolor. Szybka i sprawdzona potrawa dla osób które chcą zaoszczędzić na czasie i pieniądzach. Osobiscie robie tą potrawe w piątek tylko ze bez boczku i kiełbasy za to osobno robie jajko sadzone i podaje tą potrawe z kefirem lub maślanką. Naprawde warto spróbować
  2. Składniki: - 5 DUŻYCH Ziemniaków - 6 Jajek - Sól - Pieprz - Szczypta ostrej papryki - Cebula - Ząbek czonsku - olej do smażenia - szczypta bazyli - Kiełbasa <można też dodać boczek> Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, następnie usmażyć je na patelni na średnio żłoty kolor razem z cebulą. Następnie kartofle przekładamy na tależ. Na tej samej patelni podsmarzamy pokrojoną w kostke lub plasterki kiełbaske. Dodajemy na patelnie ziemniaki. Ubijamy z jajek omlet i dodajemy wszyskie zioła < można dodac łyzke mąki ale jest to nie konieczne>. Po ubiciu wlewamy mase jajeczną na patelnie i podsmarzamy na wolnym ogniu tak aby jajka sie ścieły. Gdy spód tortilli będzie odchodził nalezy ostrożnie przełozyć ją na drugą strone i znowu podmarzyc. Ja osobiście używam do przełozenia tortilli większej pokrywki od garnka wtedy mam pewność ze tortilla sie nie rozleci. Tortilla ta jest bardzo pyszna na ciepło przepis ten jest orginalny i sprawdzony. ŻYcze SMACZNEGO
  3. Składniki: -Dwie duże cukinie - 1 Papyrka - Kg kiełbasy - Dwie cebule - Przecier pomidorowy - Dwa ząbki czonsku - liść laurowy - bazylia - Majeranek - Ziele angielskie - olej do smarzenia W brytwance podsmarzamy kiełbase pokrojoną w kostke z cebulą. Po wydrązeniu śródków z cukini kroimy ją w koskte i wzucamy do brytwanki podsmarzając kilka minut . Następnie dolewamy wody tak aby wszystko zaczeło sie dusic dodajemy czosnek, przyprawy, i pokrojoną w prązki papryke. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i Gdy cukinia zmięknie można całą potrawke zagęśćić mąką. Potrawka ta jest akurat na letnie dni , niedroka i naprawde szybka w przyżądzeniu a co najważniejsze bardzo smaczna :D:)
  4. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 5 jajek - Szklanka cukru - łyzeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki tortowej - 0,5 szkl mąki ziemniaczanej + 1 Kg truskawek + 2 galaretki truskawkowe/ wiśniowe + 1 opakowanie śnieżki + 1/2 szklanki mleka Sposób wykonania: Przyżądzić biszkopt: Ubić piane z białek na sztywno <można dodać szczypte soli> nasępnie dalej ubijając dodawać stopniowo szklanke cukru i po jednym żółtku. Na koniec wymieszać mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia i dodać do piany z białek. Należy uważać by piana nie upadłą. Wylać ciasto na wysmarowaną tortownice i piec w nagrzanym piekarniku 30-40 min w 180 stopniach Jedną galaretke nalezy rozpuscić w szklance wody a następnie rozpuścić śnieżke w pół szklance mleka, zmieszać ze sobą dwa roztwory i zostawić aż troszke stęzeje. Następnie rozpuścić drugą galeretka i znowu odstawić do stęzenia Gdy biszkopt będzie gotowy nalezy go przekroic na dwie częsci. nA JEdną z nich wykładamy 1/2 pokrojonych na połówki truskawek a następnie zalewamy to masą ze śnieżki i galaretki. Gdy masa stęzeje wykładamy na to drugą część biszkoptu i układamy pozostałą częsć truskawek po czym zalewamy to tęzejącą galaretką Życze smacznego Ps. przepis ten jest wypróbowany nie tylko przezemnie ale przez wszystkie moje znajome i calą rodzine
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.