Skocz do zawartości

dzidka

Smakowicze
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia dzidka

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. dzidka

    Prawdziwa ChaŁwa

    Na sieci znalazłam dwa przepisy na prawdziwą chałwę ale w języku angielskim.Czy ktoś może to przetłumaczyć? CHAŁWA Ingredients: (4 servings) wheat flour, 250 grams sugar, 200 grams cooking oil, 200 grams saffron, 1/2 teaspoon rosewater, 1/2 cup pistachio, crushed almond, crushed Directions: Halva is a tasty dessert. To prepare it, heat oil in a frying pan until it is hot. Add flour, reduce heat and stir frequently until the mix changes colour to golden, thickens and becomes fragrant. Add sugar to one glass of water and bring to a boil. Add saffron and rosewater and stir. Let flour cool slightly, then add the mix and stir well. If the mix is not thick, heat for 1-2 minutes but not longer. Serve with crushed pistachio and almond sprinkled on top. CHAŁWA GRECKA Halva 1 cup Olive oil 2 cups Semolina flour 3 cups Sugar 4 cups Water 2 wedges lemon Cinnamon stick Chopped almonds Heat the oil and cook the semolina in the oil until golden. Place the almonds to brown with the semolina. In the meantime, warm the water, but do not boil, and dissolve the sugar in it and throw in the lemon and the cinnamon stick. Pour the water into the semolina mix and stir well while pouring. Keep heating until the mixture becomes thick. Pour the mix into a Bundt pan and garnish with sesame seeds and cinnamon. Let stand and serve at room temperature.
  2. Mąż ciągle atakuje mnie żebym zapytała o chałwę na forum bo te przepisy które są na forum, niestety nie przypominają chałwy w smaku.Pomocy!!!
  3. dzidka

    Ciasto Cynamonowe

    już sprecyzowałam :grin:
  4. dzidka

    Ciasto Cynamonowe

    Witam :grin: to mój debiut na forum. Polecam Ciasto cynamonowe.Oto przepis. Ciasto: 1 szklanka mąki 2 szklanki cukru 4 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cynamonu 4 płaskie łyżeczki sody 8 zmielonych goździków (mogą być pokruszone lub rozdrobnione nożem) 2 szklanki kefiru 2 jajka 1 szklanki oleju Polewa: 0,5 kostki margaryny 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 0,5 szklanki cukru (zagotować- około1minuty) Suche składniki wymieszać. Dodać kefir, jajka, olej i zmiksować(zbyt suche ciasto można rozrzedzić dolewając mleka, kefiru bądź maślanki). Połowę ciasta wlać do dużej formy(blacha z wysokimi brzegami) i podpiec. Następnie posmarować powidłami ze śliwek (2 słoiczki takie po dżemie, ja dałam jeden większy ok.0,5 l), zalać drugą połową ciasta i piec dalej. Po upieczeniu i ostygnięciu polać polewą. A tak wygląda -
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.