Ja robie pizze wg podobnej receptury
kładniki na ciasto:
:P 1kg mąki
8) 10 dkg drożdży
:lol: 1,5 szkl mleka (ile sie wleje..)
:P 1/2-3/4 szkl ciepłej wody - zalezy ile się wgniecie by ciasto było elastyczne
:P 6 łyżek oleju
:lol: 2 płaskie łyżeczki soli
Ja "rozbrzechtuję" drożdże w ciepłym mleku i wlewam do mąki, dokładam resztę skłądników i zagniatam dodając ciepłą wodę. Jak ciasto jest miekkie i elastyczne, ale nie "klei" sie do stolnicy oprószam mąka i owijam w ściereczkę i kładę na miseczkę, a pod spód kładę naczynie z ciepłą wodą.
W tym czasie kroję pieczarki, wędlinkę, cebulkę, serek i co tam jeszcze chcą domownicy.
Ciasto szybciutko rośnie - 15-20 minut i jest wielka kula.
Dzielę ciasto i rozwałkowuje 2 placki - z tej ilości wychodzą 2 duże blachy.
Smaruję ketchupem albo koncentratem pomidorowym i nakładam wszystkie składniki i oczywiście przyprawę do pizzy (polecam firmy ROWITA-nadaje super smak)
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę 20-25 minut i gotowe.
Pycha!! ;)