Ciasto półkruche - składniki:
1 kg mąki
30 dag tłuszczu
10g proszku do pieczenia
2 jaja
30 dag cukru
50 g mleka lub śmietany
3 łyżki kakao
aromat
Utrzeć jaja, cukier i tłuszcz. Dodawać mleko, proszek do pieczenia, aromat i połowę mąki. Takie półgęste ciasto wyłożyć na stolnicę, dodać resztę mąki, kakao i szybko wyrobić. Wstawić do lodówki i oziębić.
Po ochłodzeniu rozwałkować 4 cienkie placki i upiec na dużych blachach.
Masa serowa - składniki:
2 kg twarogu
25 dag masła
6 jaj
40 dag cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat
Twaróg przekręcić przez maszynkę, dodać miękkie masło i razem ucierać, dodając 6 żółtek i cukier.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać z aromatem do masy serowej.
Tę masę włozyć do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż masa zacznie "pyrkać". Wtedy odstawić ją z ognia, dodać szklankę mleka rozmieszanego z mąką ziemniaczaną i znowu postawić na małym ogniu. Mieszać do ponownego zagotowania.
Teraz przełożyć upieczone placki grubą warstwą masy serowej.
Ostudzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Wierzch można polukrować lub polać czekoladą.
Ponieważ ciasto wychodzi bardzo duże proponuję zrobić je na tortownicy zmniejszając ilość składników o połowę.
Zamiast piec placki można przekładać masą herbaniki lub biszkopty.
Smacznego :D