Ciasto 2 szklanki maki tortowej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 25 dkg kasi
4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy
Masa makowa jest z puszki
wierzch 4 białka 1/2 szklanki cukru
kasie utrzec z cukrem na puszysty krem
dodawać po jednym żoltku nie przerywajac ucierania
obie maki wymieszac z proszkiem do pieczenia przesiac przez sito i stopniowo dodawac do masy
na koncu wlać kilka kropli olejku migdałowego i dodac ubita na sztywno piane z 4 bialek.
Delikatnie wymieszac.
Żoltka utrzec z cukrem pudrem dodac dzem śliwkowy i ubita na sztywno piane z dwoch białek.
Na koncu dodac bakalie. Delikatnie wymieszac.
cztery bialka ubic na sztywna piane pod koniec ubijania dodac pol szklanki cukru. Wszystko delikatnie wymieszac.
Duza (28 cm srednicy) tortownice posmarowac kasia i posypac bułka tarta
piec ok. 50 min w nagrzanym piekarniku do 200 C