Skocz do zawartości

arturro

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    12
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O arturro

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Takie oto cos wyszperałem w ęternecie: Potrzebujemy: - 2 czerwone papryki - 2 ząbki czosnku - 2 zielone papryki - 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich - 6 łyżek oliwy - sól i pieprz do smaku - 16 ładnych listków bazylii - kapary OLE! Przekrój każdą paprykę na 4 części, usuń nasiona z szypułką i białe błonki. Rozłóż w foremce kawałki papryki skórką do dołu. Polej je oliwą, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Pokrój drobno kapary. Wewnątrz każdego kawałka papryki połóż po listku bazylii i posiekane kapary. Zakryj foremkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika z t
  2. Czy jest jakiś domowy sposób na unikanie, bądź graniczenie chociaż zacieków jakie powstają na powierzchcniach ze stali nierdzwnej?
  3. Ostatnio zainteresował mnie temat kuchni regionalnej, pisałem (czy bardziej - pytałem) juz na tym forum apropos ciasta z marchwi, które niektorzy uznają za wynalazek kuchni kaszubskiej. Ciekawi mnie jak sprawa regionalizmów w kuchni wyglada na przykładzie innych obszarów polski, np. Wielkopolski. Może wy znacie jakieś charakterystyczne "placki" z Pyrlandii?
  4. Kiedyś miałem przyjemność jeść ciasto, które w składzie swoim miało... marchewkę. Niestety nie mogę znaleźć nigdzie przepisu. Słyszeliście o czymś takim. Jest to bodajże specjał występujący w kuchni regionalnej na Kaszubach. Byłbym wdzięczny za jakieś informacje dot. tego ciasta.
  5. Ostatnio zauważyłem ze w lodówce zxalega mi słoik oliwek zielonych, z którym nie wiem za bardzo co zrobić, może wam się nasuwa jakiś prosty przepis na jakąś sałatkę czy inną potrawę w której mógłbym go wykozystać?
  6. Kiedyś próbowałem zrobić kotleciki serowe... niestety z miernym skutkiem. Ser bowiem rozlał się po patelni i co prawda smakowało nieźle :P to jednak nie wyglądało najlepiej :P Znacie jakiś przepis, a może macie jakieś sprawdzone sposoby na to by się nie rozpadły i zachowały kształt?
  7. Proste i smaczne :P trochę zachodu tylko z tym ze trzeba odstawić na te 2-3 dni, ale warto poświęcić trochę miejsca w lodówce :P serio :P
  8. dzięki wielkie! tylko co to za specjalny cukier? cassonade blonde? gdzie to dostać?
  9. 5 pomidorów; 1 czerwona papryka; olej (według uznania); 2 cebule; 1 puszka czerwonej fasoli; sól, pieprz; 2- 3 ząbki czosnku marynowanego; 1 słoiczek kukurydzy mini marynowanej; 1 szklanka ryżu; 1 szklanka wody 30 dag mięsa wołowego; szczypiorek Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie razem z pomidorami zmiksuj, tak, aby powstała jednolita gładka masa. Na patelni podsmaż ryż na oleju, dodaj zmiksowane pomidory z cebulą oraz wodę. Duś pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Mięso pokrój w cienkie paski i podsmaż na oleju (2 łyżki). Za
  10. Wolicie oliwki zielone, czy czarne, a może zielone nadziewany i żadnych innych lub oliwek wogóle?
  11. Co robicie jak nie macie czasu na gotowanie? Czy dzwonicie po pizzę, idziecie gdzieś na miasto czy może sięgacie po jakieś dania gotowe? Osobiście w takim przypadku przyrządzam jakieś danie gotowe - najlepiej ze słoika. Takie są najlepsze. Co prawda zrażony jestem do klopsów etc. w sosie pomidorowym, ale na rynku jest coraz większy wybór tego typu produktów, od fasolki, po rozmaite zupy i lecza. Co o nich sądzicie czy macie jakieś ulubione?
  12. Czy znacie może jakiś sprawdzony przepis na popularne w Belgii gofry? Będąc kiedyś w Brukseli bardzo się w nich rozsmakowałem, a teraz chciałbym sobie je przypomnieć. Ich specyficzną cechą była duża zawartość cukru, który skupiał się w dużych grudkach gdzieniegdzie... mniam!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.