Pączki z rodzynkami :
Składniki:
53 dag mąki
4 dag drożdzy
10 dag cukru
sól
1 szklanka mleka
skórka starta z 1 cytryny, z 1 pomarańczy
2 jajka
7 dag masła
10 dag rodzynek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 litr oleju
Przyrządzanie:
Mąke(3 dag odłożyć) przesiać, zrobić dołek, dodac drożdze, troche cukru, 1/2 mleka, przysypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Pozostały cukier,mleko,szczypte soli,startą skórke z cytrusów,jajka i roztopione masło wyrobić z odstawionym ciastem i maką. Odstawić na kolejne 30 minut. Rodzynki sparzyć,osuszyć, wymieszać ze skórką kandyzowaną, dodać do ciasta, wyrobić.
W dużym rondlu rozgrzać olej. Łyżką opruszoną mąką nabierać ciasto, wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyć z obu stron przez 8 minut. Po wyjęciu wysuszyć na bibule.
Moja Rada: Ciasto będzie bardziej puszyste i lżej strawne jeśli zamiast mleka doda się troche letniego jogurtu i maślanki.