Skocz do zawartości

lamiczka

Smakowicze
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana lamiczka w dniu 16 Lutego 2013

Użytkownicy przyznają lamiczka punkty reputacji!

O lamiczka

  • Urodziny 25.12.1980

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Warszawa

Osiągnięcia lamiczka

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Ilość: 12 mufinek 125 g masla 100 g cukru 2 jaja 250 g maki 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia 5 lyzek mleka 2 tabliczki (200g) czekolady mlecznej Milka Alpine Milka (w kawałkach) Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 180°C. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką, dodać roztopione masło, stopniowo dodawać do tego cukier, jaja i proszek do pieczenia. Następnie, ciągle mieszając, dodać mleko, a na końcu połączyć z kawałkami czekolady. Wypełnić foremki powstałym w ten sposób ciastem czekoladowym i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Powinny ostygnąć ale ja kocham gorące i pachnące czekoladą mufinki. Smacznego!
  2. Ciasto: 75 g rozdrobnionego masła 500 g mąki 1 opakowanie suchych drożdży 75 g cukru 2 jaja 150 ml mleka Nadzienie: 1 łyżka roztopionego masła 150 g suszonych moreli, rozdrobnionych 100 g czekolady mlecznej Milka w kawałkach Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180°. W misce połączyć masło, mąkę i drożdże aż utworzą się z nich drobne grudki. Dodać cukier, jaja i mleko i wyrobić z tych wszystkich składników gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Na cieście ułożyć rozdrobnione suszone morele i kawałki czekolady. Rozwałkować ciasto i wycinać krążki o średnicy ok. 2,5 cm. Nasmarować tłuszczem tortownicę, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Krążki ułożyć jeden na drugim pochyło wokół brzegów tortownicy, a całe ciasto piec przez ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzić przez ok. 15 minut.
  3. Składniki: 2 paczki krakersów 1 opakowanie kremu do karpatki 500ml mleka 20 dag masła 2 łyżki posypki czekoladowej. W naczyniu zagotować szklankę mleka. Zawartość opakowania kremu wymieszać z pozostałym mlekiem po czym dodać do wrzącego mleka. Cały czas mieszając, zagotować. Powstały budyń zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia. Masło zmiksować z budyniem na jednolity krem. Małą blache wyłożyć folią aluminiową, tak by folia wystawała za jej brzegi. Na dnie rozłożyć 1/2 krakersów, włożyć 1/2 kremu, przykryć resztą krakersów. Pozostały krem przełożyć do szprycy, dekoracyjnie wycisnąć na wierzchu krakersów, ozdobić posypką, po czym wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem pokroić na porcje. Moja Rada: Do kremu karpatkowego można dodać troche ajerkoniaku, dzięki któremu ciasteczka zyskają niepowtarzalny smak. życze SMACZNEGO!!! Ja właśnie sie zajadam takimi krakersami. :P
  4. Pączki z rodzynkami : Składniki: 53 dag mąki 4 dag drożdzy 10 dag cukru sól 1 szklanka mleka skórka starta z 1 cytryny, z 1 pomarańczy 2 jajka 7 dag masła 10 dag rodzynek 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 litr oleju Przyrządzanie: Mąke(3 dag odłożyć) przesiać, zrobić dołek, dodac drożdze, troche cukru, 1/2 mleka, przysypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Pozostały cukier,mleko,szczypte soli,startą skórke z cytrusów,jajka i roztopione masło wyrobić z odstawionym ciastem i maką. Odstawić na kolejne 30 minut. Rodzynki sparzyć,osuszyć, wymieszać ze skórką kandyzowaną, dodać do ciasta, wyrobić. W dużym rondlu rozgrzać olej. Łyżką opruszoną mąką nabierać ciasto, wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyć z obu stron przez 8 minut. Po wyjęciu wysuszyć na bibule. Moja Rada: Ciasto będzie bardziej puszyste i lżej strawne jeśli zamiast mleka doda się troche letniego jogurtu i maślanki.
  5. Placuszki serowe to zdrowe i niedrogie pyszności z białym serem... Czas: 45 minut. Składniki: 4 łyżki mąki 6 jajek 4 łyżki cukru 1/2 szklanki śmietany 75 dag białego sera 4 łyżki margaryny 1/2 szklanki rodzynek sól :P Ser zemleć. Jajka umyć, wbić do sera, dodać szczypte soli, śmietane cukier i mąke. Całość wyrobić mikserem lub drewnianą łyżką na jednolitą mase. Rodzynki umyć, osuszyć i wsypać do sera, wymieszać. Z sera robić kulki a następnie każdą spłaszczyć. Na patelni rozgrzać margarynę, po czym wrzucać po 3-4 placki serowe i smażyć z obu stron. Podawać gorące. Moja Rada: Placuszki doskonale smakują z kwaśną śmietaną. To koniec przepisu. Przepis łatwy a jakiś pyszny. Zobaczycie sami. Od wielu lat go stosuje. Wszystkie moje przepisy są wyprubowane.!.! Dodałabym zdjęcia tych pysznych placków ale niestety nie mam :P Z przyjemnością popatrze na wasze wypieki. Czekam na komentarze.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.