Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Skrzydełka lub udka kurczaka glazurowane 5 skrzydełek, 5 pałek lub 2 udka kurczaka na osobę, Bejca 1: około 5 g imbiru świeżego lub1 łyżka sproszkowanego, 1 duża łyżka miodu, odrobina chilli ewentualnie ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, sól, Bejca 2: 100 ml jasnego piwa, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz Skrzydełko dzielimy ostrym nożem na trzy części, nacinając je w przegubach. Dwa większe kawałki zostawiamy do grillowania, a z mniejszych nastawiamy wywar. Do garnka wlewamy wodę, tak by przykryła skrzydełka, dodajemy przyprawy: sól, miód i ostrą paprykę oraz rozgnieciony czosnek. Do wywaru dodajemy świeży, posiekany imbir. Imbir sproszkowany w czasie gotowania gorzknieje, dlatego przed dodaniem do wywaru zalewamy go szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do wywaru dodajemy samą, starannie odcedzoną wodę imbirową. Wrzucamy najmniejsze kawałki skrzydełek i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Wywar odcedzamy, ponownie zagotowujemy i wkładamy do środka kawałki skrzydełek przeznaczone do grillowania. Skrzydełka z kurczaka gotujemy 20-30 minut, a z indyka 40-50 minut. W czasie gotowania wywar odparowuje, robi się coraz gęściejszy i skrzydełka pokrywają się złotą, miodową glazurą. Wyjmujemy je, kiedy są jeszcze lekko twardawe (żeby nie rozpadały się podczas grillowania). Uwaga: skrzydełka mogą w tej glazurze leżeć kilka dni w lodówce, przejdą aromatem i będą jeszcze smaczniejsze. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy na piękny, ciemnozłoty kolor z każdej strony. Skrzydełka z kurczaka, które są mniejsze, mogą być serwowane jako danie główne, ale świetnie nadają się na przekąskę przed daniem głównym. Udka z kurczaka przygotowujemy w ten sam sposób, z tym, że dłuższy jest czas obgotowywania - 40 minut. Podałem również przepis na prostą bejcę piwną, dobrą do mniejszych kawałków kurczaka, którą przygotowujemy bez gotowania. Po kilkunastu godzinach marynowania wrzucamy skrzydełka lub pałki kurczaka na grilla i pieczemy po 10 minut z każdej strony, polewając je od czasu do czasu resztką marynaty. Cytuj
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Mnie się wydaje,że po takim czasie gotowania to skrzydełka będą się rozpadać,przecież one bardzo szybko robią się miękkie a jeszcze mają być grillowane. A swieży imbir jest bardzo dobry do wszelkich marynat przed pieczeniem czy grillowaniem. Cytuj
Gość beata116 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Witam ja też uważam że basqa ma racje, po takim czasie gotowania skrzydełka sie rozpadną.Kiedyś robiłam podobny przepis ale gotowałam ok 10 min. i już były mięciutkie.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi