Skocz do zawartości

Ozorki Wołowe W Galarecie


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 1 ozór wołowy, 1 opakowanie żelatyny, włoszczyzna, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Do dekoracji: puszka drobnego groszku, 2 jajka na twardo, oliwki nadziewane papryką, ogórek kiszony, pomidor, majonez, natka pietruszki. Wykonanie: ozór oczyścić, wyszorować szczoteczką, wyciąć gruczoły ślinowe. Włożyć do wrzącej wody, włożyć ziele i liść, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 3-4 godzin), pod koniec gotowania dodać sól i włoszczyznę. Przestudzić ozór w rosole, wyjąć, obrać ze skóry, włożyć z powrotem do rosołu, ponownie zagotować i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Zimny ozór wyjąć, pokroić w ukośne plastry. Na dużym półmisku rozłożyć odsączony z zalewy groszek, na nim ułożyć plastry ozora. Każdy plaster udekorować ósemkami pomidora, jajka na twardo, plasterkiem ogórka kiszonego, oliwką i kleksem majonezu. Przyrządzić na rosole galaretę według przepisu na opakowaniu żelatyny. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wyłożyć ostrożnie na ozorki. Wstawić do lodówki do zupełnego stężenia galarety. Przed podaniem udekorować półmisek natką pietruszki.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.