Skocz do zawartości

Ciasto Rabarbarowo - Jabłkowe


Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

 

 

Dołączona grafika

 

Ciasto:

kostka margaryny do pieczenia 250g
2 łyżki smalcu
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
 

Owocowe nadzienie:

75dag rabarbaru i jabłek
1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody)
3 łyżki cukru
 

Piana:

5 białek

szklanka cukru

1 opakowanie jasnego kisielu

 

Kruszonka:

100g mąki wymieszanej z siekanymi migdałami

100g masła

50g cukru


Najpierw przygotowujemy rabarbar.

Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka) wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły sok .

Miękką margarynę , smalec, śmietanę, cukry i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa).

Odlewamy sok z rabarbaru . Do osączonych owoców dodać kisiel w postaci proszku i wymieszać , wysypać na ciasto.

Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią owoce.

Z mąki , masła i cukru i migdałów zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na ciasto.

Piec ok. godziny w 175 stopniach

 http://ciastko-joli.blogspot.com/#ixzz2UV2BxZuu

Edytowane przez jola8000
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.