Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

jola8000

Smakowicze
  • Zawartość

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O jola8000

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  1. Ciasto: kostka margaryny do pieczenia 250g 2 łyżki smalcu 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Owocowe nadzienie: 75dag rabarbaru i jabłek 1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody) 3 łyżki cukru Piana: 5 białek szklanka cukru 1 opakowanie jasnego kisielu Kruszonka: 100g mąki wymieszanej z siekanymi migdałami 100g masła 50g cukru Najpierw przygotowujemy rabarbar. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka) wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły sok . Miękką margarynę , smalec, śmietanę, cukry i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa). Odlewamy sok z rabarbaru . Do osączonych owoców dodać kisiel w postaci proszku i wymieszać , wysypać na ciasto. Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią owoce. Z mąki , masła i cukru i migdałów zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na ciasto. Piec ok. godziny w 175 stopniach http://ciastko-joli.blogspot.com/#ixzz2UV2BxZuu
  2. Przepis znalezony na WŻ alin71. Ciasto białe: 7 białek 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu Ciasto żółte: 7 żółtek 2 całe jajka 2/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej Masa: puszka brzoskwiń budyń śmietankowy galaretka cytrynowa 1/2 kostki masła lub margaryny 1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek zakwaszany octem. Na blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą. 2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny. 3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę. ------------------------------------------ moje miejsce w sieci http://ciastko-joli.blogspot.com/
  3. jola8000

    Ciasto Iłowieckie

    Kaliope apetycznie wygląda twoja wersja ciasta, cieszę się że Ci samakowało :-(
  4. jola8000

    Ciasto Iłowieckie

    Ewelina9033 cieszę się że skusiłaś się wypróbować to ciasto. Ja dzisiaj zrobiłam je kolejny raz tym razem nie miałam orzechów więc użyłam rodzynek
  5. jola8000

    Ciasto Iłowieckie

    Zapraszam do wypróbowania, ciasto naprawdę jest bardzo dobre i dosyć szybkie w wykonaniu :smile:
  6. Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek 0,5 szkl śmietany 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl cukru ( można ciut więcej) pojedynczy proszek do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1/2 l śmietany 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty) Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor Masa: Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem. Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje. Przekładamy gorącą masą Przełozenie: Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę) Uwagi: Zawsze uzywam śmietany "wiejskiej" więc nie wiem jak będzie się zachowywała śmietana ze sklepu Masę zaczynam gotować gdy piecze się 3 placek, wtedy przekładam ciepłe placki , ciepłą masą. Ciasto wtedy szybciej mięknie. Najlepsze jest na 2-3 dzień jak się "pzregryzie" Z braku orzechów uzywam rodzynek, ale z orzechami zdecydowanie fajniejszy smak
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.