-
Postów
6 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
Osiągnięcia jola8000
-
Ciasto: kostka margaryny do pieczenia 250g 2 łyżki smalcu 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Owocowe nadzienie: 75dag rabarbaru i jabłek 1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody) 3 łyżki cukru Piana: 5 białek szklanka cukru 1 opakowanie jasnego kisielu Kruszonka: 100g mąki wymieszanej z siekanymi migdałami 100g masła 50g cukru Najpierw przygotowujemy rabarbar. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka) wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły sok . Miękką margarynę , smalec, śmietanę, cukry i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa). Odlewamy sok z rabarbaru . Do osączonych owoców dodać kisiel w postaci proszku i wymieszać , wysypać na ciasto. Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią owoce. Z mąki , masła i cukru i migdałów zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na ciasto. Piec ok. godziny w 175 stopniach http://ciastko-joli.blogspot.com/#ixzz2UV2BxZuu
-
Przepis znalezony na WŻ alin71. Ciasto białe: 7 białek 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu Ciasto żółte: 7 żółtek 2 całe jajka 2/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej Masa: puszka brzoskwiń budyń śmietankowy galaretka cytrynowa 1/2 kostki masła lub margaryny 1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek zakwaszany octem. Na blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą. 2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny. 3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę. ------------------------------------------ moje miejsce w sieci http://ciastko-joli.blogspot.com/
-
- kawa
- brzoskwinie
-
(i 3 więcej)
Oznaczone tagami:
-
Kaliope apetycznie wygląda twoja wersja ciasta, cieszę się że Ci samakowało :-(
-
Ewelina9033 cieszę się że skusiłaś się wypróbować to ciasto. Ja dzisiaj zrobiłam je kolejny raz tym razem nie miałam orzechów więc użyłam rodzynek
-
Zapraszam do wypróbowania, ciasto naprawdę jest bardzo dobre i dosyć szybkie w wykonaniu :smile:
-
Ciasto: 3,5 - 4 szkl mąki 5 żółtek 0,5 szkl śmietany 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl cukru ( można ciut więcej) pojedynczy proszek do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1/2 l śmietany 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny cukier waniliowy Dodatkowo: orzechy włoskie - pokrojone dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty) Ciasto: Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor Masa: Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem. Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje. Przekładamy gorącą masą Przełozenie: Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę) Uwagi: Zawsze uzywam śmietany "wiejskiej" więc nie wiem jak będzie się zachowywała śmietana ze sklepu Masę zaczynam gotować gdy piecze się 3 placek, wtedy przekładam ciepłe placki , ciepłą masą. Ciasto wtedy szybciej mięknie. Najlepsze jest na 2-3 dzień jak się "pzregryzie" Z braku orzechów uzywam rodzynek, ale z orzechami zdecydowanie fajniejszy smak