Skocz do zawartości

Sałatka meksykańska z różnokolorowej fasoli


Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Sałatka meksykańska z różnokolorowej fasoli 400 g różnokolorowej fasoli (może być fasola z puszki - wtedy 800 g), 1 duża cebula, 8 ząbków czosnku, świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki lub kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich, 4 łyżki oliwy lub oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, 1 pikantna papryczka typu chilli lub czuszka, sól, biały pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy na noc przegotowaną wodą. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania lekko solimy i odcedzamy (bezpiecznie jest każdy rodzaj fasoli gotować oddzielnie). Jeśli używamy fasoli z puszek, wrzucamy ją na sito i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, umytą, oczyszczoną z pestek i posiekaną papryczkę. Kiedy całość się poddusi, dodajemy połowę suszonych lub świeżych ziół. Podgrzewamy, aż zaczną wydzielać aromat. Wtedy wrzucamy fasolę. Całość podgrzewamy, dokładnie mieszamy i dodajemy resztę ziół, ocet winny i przyprawy. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.