Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Sałatka meksykańska z różnokolorowej fasoli 400 g różnokolorowej fasoli (może być fasola z puszki - wtedy 800 g), 1 duża cebula, 8 ząbków czosnku, świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki lub kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich, 4 łyżki oliwy lub oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, 1 pikantna papryczka typu chilli lub czuszka, sól, biały pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy na noc przegotowaną wodą. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania lekko solimy i odcedzamy (bezpiecznie jest każdy rodzaj fasoli gotować oddzielnie). Jeśli używamy fasoli z puszek, wrzucamy ją na sito i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, umytą, oczyszczoną z pestek i posiekaną papryczkę. Kiedy całość się poddusi, dodajemy połowę suszonych lub świeżych ziół. Podgrzewamy, aż zaczną wydzielać aromat. Wtedy wrzucamy fasolę. Całość podgrzewamy, dokładnie mieszamy i dodajemy resztę ziół, ocet winny i przyprawy. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.