Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Moja ulubiona sałatka ziemniaczana 500 g ziemniaków, 500 g kapusty (najlepiej młodej), 2 cebule lub pęczek dymki, pęczek koperku, 4 ząbki czosnku, 50 ml oliwy lub oleju, 25 ml octu winnego lub soku z cytryny, cukier, sól, pieprz, pomidory, różnokolorowe papryki, ogórki małosolne lub kiszone - do dekoracji Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku, obieramy i kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, solimy, posypujemy cukrem i po chwili lekko wyciskamy. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków, na nich poszatkowaną kapustę, posypujemy pokrojoną cebulą lub dymką. Przyozdabiamy papryką, pomidorami, ogórkami i posypujemy posiekanym koperkiem. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.