Skocz do zawartości

Moja ulubiona sałatka ziemniaczana


Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Moja ulubiona sałatka ziemniaczana 500 g ziemniaków, 500 g kapusty (najlepiej młodej), 2 cebule lub pęczek dymki, pęczek koperku, 4 ząbki czosnku, 50 ml oliwy lub oleju, 25 ml octu winnego lub soku z cytryny, cukier, sól, pieprz, pomidory, różnokolorowe papryki, ogórki małosolne lub kiszone - do dekoracji Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku, obieramy i kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, solimy, posypujemy cukrem i po chwili lekko wyciskamy. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków, na nich poszatkowaną kapustę, posypujemy pokrojoną cebulą lub dymką. Przyozdabiamy papryką, pomidorami, ogórkami i posypujemy posiekanym koperkiem. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Przed podaniem dokładnie mieszamy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.