Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Moja ulubiona sałatka ziemniaczana 500 g ziemniaków, 500 g kapusty (najlepiej młodej), 2 cebule lub pęczek dymki, pęczek koperku, 4 ząbki czosnku, 50 ml oliwy lub oleju, 25 ml octu winnego lub soku z cytryny, cukier, sól, pieprz, pomidory, różnokolorowe papryki, ogórki małosolne lub kiszone - do dekoracji Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku, obieramy i kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, solimy, posypujemy cukrem i po chwili lekko wyciskamy. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków, na nich poszatkowaną kapustę, posypujemy pokrojoną cebulą lub dymką. Przyozdabiamy papryką, pomidorami, ogórkami i posypujemy posiekanym koperkiem. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.