Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Aksamitna zupa z bobu z fasolką szparagową: 400 g gotowanego bobu 1 sałata 2 garście fasolki szparagowej 1 kostka rosołowa z kury z lubczykiem 200 ml śmietanki 36% szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sposób wykonania: Obierz bób ze skórki. Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę rosołową. Umyj sałatę, osusz ją i drobno pokrój. Oderwij końcówki fasolki. Na głębokiej patelni rozpuść masło i smaż sałatę, mieszając ok. 3 min. Zalej bulionem. Następnie wrzuć do zupy połowę fasolki i bób i nastaw duży ogień. Gotuj całość ok. 20 min. Uwaga! NIE PRZYKRYWAJ GARNKA. (Warzywa pod przykryciem stracą swój piękny zielony kolor.) W drugim garnku zagotuj wodę z solą morską i wrzuć pozostałą porcję fasolki. Gotuj, aż zmięknie. Zmiksuj zupę, dodaj śmietankę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Wyjmij i zahartuj fasolkę, i pokrój ją na centymetrowe kawałeczki. Zupę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Przelej do miseczek. Do dekoracji wrzuć po kilka kawałków ugotowanej fasolki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.