Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Aksamitna zupa z bobu z fasolką szparagową: 400 g gotowanego bobu 1 sałata 2 garście fasolki szparagowej 1 kostka rosołowa z kury z lubczykiem 200 ml śmietanki 36% szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sposób wykonania: Obierz bób ze skórki. Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę rosołową. Umyj sałatę, osusz ją i drobno pokrój. Oderwij końcówki fasolki. Na głębokiej patelni rozpuść masło i smaż sałatę, mieszając ok. 3 min. Zalej bulionem. Następnie wrzuć do zupy połowę fasolki i bób i nastaw duży ogień. Gotuj całość ok. 20 min. Uwaga! NIE PRZYKRYWAJ GARNKA. (Warzywa pod przykryciem stracą swój piękny zielony kolor.) W drugim garnku zagotuj wodę z solą morską i wrzuć pozostałą porcję fasolki. Gotuj, aż zmięknie. Zmiksuj zupę, dodaj śmietankę i wymieszaj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Wyjmij i zahartuj fasolkę, i pokrój ją na centymetrowe kawałeczki. Zupę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Przelej do miseczek. Do dekoracji wrzuć po kilka kawałków ugotowanej fasolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.