Skocz do zawartości

Dżem Czereśniowy


AnnaK

Rekomendowane odpowiedzi

              1 kg czereśni

      20-25 dag cukru

    1 cytryna

 

Czereśnie wydrylować, włożyć do garnka w którym będą smażone, zasypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Odstawić na kilka godzin żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewać na małym ogniu do momentu zawrzenia. Gotować 20-30 minut, aż sok odparuje.

Ilość cukru zależy od słodkości owoców lub naszego upodobania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ci Aniu za ten przepis, jak będę miała większą ilość czereśni to skuszę się na dżemik. Uwielbiam czereśnie! Mniam :grin:

 

Też zawsze dodaję sok z cytryny do dżemu, dla pięknego koloru, ale ja zawsze dodaję ten sok na samym końcu, tuż przed nałożeniem dżemu do słoików, a tym razem zrobię tak jak piszesz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.