Skocz do zawartości

Czekoladowa Zefiryna


Jolcia

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto również siostry Anastazji

 

CIASTO KRUCHE

-25 dag mąki

-15 dag cukru pudru

-15 dag masła

-2 żółtka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/3 łyżeczki amoniaku

 Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem

do pieczenia.

Około 12 małych jabłek obrać ,przekroić na pół i wydrążyć gniazda.

Jabłka układać na surowym cieście. W środek każdej połówki nałożyć

marmolady.

Zalać gorącym budyniem i piec ok 70 minut.

 

BUDYŃ

-5 szklanek mleka

-4 jasne budynie

-3 łyżki cukru

- 2 cukry waniliowe

Ugotować jak zwykły budyń.

 

ŚMIETANA

-1/2 litra śmietany kremówki

-3 łyżeczki żelatyny

-1/4 szklanki wody

-2 łyżki cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zimną kremówkę ubić ,dodać cukier i żelatynę.

Śmietanę rozprowadzić na zimnym cieście i schłodzić.

Następnie na śmietanie rozprowadzić polewę.

 

POLEWA

-1/2 margaryny

5 łyżek cukru pudru

-3 łyżki kakao

-1 łyżka żelatyny

-2 łyżki gorącej wody

-5 łyżek gęstej śmietany 18%

Żelatynę rozrobić w wodzie. Margarynę,cukier,kakao podgrzewać ale nie gotować.

Dodać żelatynę i wymieszać.

Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce śmietany cały czas mieszając.Można mikserem.

Ciasto wymaga troszkę pracy ale jest bardzo smaczne.

 

 

post-2826-0-66628700-1377797205_thumb.jp

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.