Gość Agata Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Hej, mam problem. Jutro muszę zrobić tort z masą cukrową z pianek marshmallows. Już kilka razy robiłam takie torty. Do tej pory nie musiałam tej masy zabarwiać, jednak tym razem muszę. Potrzebuję otrzymać dwa kolory: czarny i czerwony, jednak nigdzie nie mogę dostać barwników spożywczych, a nie ma już czasu na to, żeby zamówić je przez internet. Słyszałam, że barwniki spożywcze można zastąpić naturalnymi, np. sokami, jednak boję się o to, czy nie zepsują one konsystencji masy. Proszę, poradźcie mi, co mam zrobić i w jaki sposób najlepiej uzyskam takie kolory? Bardzo mi na tym zależy, to ważny dzień. Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Hej :) Czerwony kolor można uzyskać z czerwonych buraków - trzeba je obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć na sitko. Do masy dodajemy powstały soczek z buraczków. Odnośnie czarnego koloru, to słyszałam, że można go uzyskać ze sproszkowanego węgla leczniczego (dokładnie takiego jaki stosuje się przy problemach gastrycznych). Najlepiej dodawać te barwinki do masy w małych ilościach, aż do uzyskania pożądanego koloru, powodzenia :) Cytuj
Gość Agata Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Dziękuję bardzo. Jutro od rana będę próbować i dam znać, co wyszło 🙂. Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Proszę bardzo i trzymam kciuki za udany tort 🙂 A dzisiaj kolej na mnie, ja piekę torcik dla Taty! :biggrin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi