Skocz do zawartości

Sos Boloński z mięsa mielonego


monika76

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1-2 łyżki oleju,ok 30 dag mięsa mielonego(wieprzowe lub wieprz-woł),1 drobno posiekana cebula,1 mała puszka pasty pomidorowej,1 łyżeczka oregano,1-2 łyżeczki granulatu rosołowego lub kostki rosołowe,1 puszka obranych pomidorów(ok.400 g),1/2 łyżeczki mielonej papryki, szczypta cukru i ostrej mielonej papryki,posiekana natka pietrzuszki

Wykonanie:

Olej rozgrzać z garnku lub na głębszej patelni i wrzucić cebulkę , lekko zrumienić , dodać mięso i smażyć przez 5-8 min.

Utrzec obrane pomidory,dodać pastę pomidorową,oregano-wymieszać i dodać do mięsa.Gotować na wolnym ogniu przez 10 min,mieszając.Przyprawić granulatem rosołowym, innymi przyprawami,posypać natka pietruszki.

P.S........sos ten polecany jest głównie do spagetti......czas przygotowania potrawy ok.15 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Wieprzowina jest moim zdaniem lepsza do spagetti niż wołowina lub indycze, jest wonniejsza. Zwłaszcza, gdy doda się do niej czosnek. Ja do tej pory używałem fixów winiary ale obiecuję sobie, że spróbuję zrobić sos z prawdziwych pomidorów, według powyższego przepisu, tylko dodałbym jeszcze 1/3 szklanki czerwonego wina.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.