Skocz do zawartości

monika76

Smakowicze
  • Postów

    45
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Małopolska

Osiągnięcia monika76

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam serdecznie...! Ja również potwierdzam swoje przybycie na " miłą pogawędkę". Czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam :lol: Monika
  2. monika76

    Wiśniowa Zebra

    Witaj.... Ja też znałam Zebrę bez wiśni,lecz nie tak dawno jadłam ten placek(właśnie z wiśniami) u koleżanki i zasmakował mi,więc postanowiłam podzielić się tym przepisem z wami. A co do tego "wlewania ciasta" - tak mi pokazano i dlatego tak napisałam. Człowiek przez całe życie się uczy.....Twój sposób jest szybszy i prostszy(tak mi się wydaje)......dziękuję za podpowiedż. Pozdrawiam ========= Monika
  3. monika76

    Wiśniowa Zebra

    Wiśniowa „ Zebra „ Składniki : Ok.1/2 kg wiśni,5 jajek,3 łyżki kakao, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 i ½ szklanki + 3 łyżki mąki krupczatki Szklanka oleju,szklanka oranżady,3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wisnie wydrylować i osączyć na sicie. Jajka ubić z cukrem.Dodać 2 i ½ szklanki mąki i proszek do pieczenia,wlać oranżadę i powoli wlewając olej dokładnie wymieszać.Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Ciasto podzielić na dwie równe części,rozlewając do dwóch miseczek.Do jednej części dodać kakao,a do drugiej krupczatkę(3 łyżki),dokładnie wymieszać.Na natłuszczoną tortownićę na przemian wylewać na jej środek najpierw ciasto ciemne,a gdy się rozleje,wokół niego wylewamy 2 łyzki ciasta jasnego.Czynnosci te powtarzamy ,aż do wyczerpania się ciasta. Wisnie ułożyć na wierzchu ciasta. Zebrę piec ok. 45 min w dobrze nagrzanym piekarniku(tj.około 200 C). Gdy ciasto zacznie lekko pękać od góry oznacza to,że jest już gotowe. Ciasto wyjąć,ostudzić,pokroić jak tort.
  4. Tort „ Złote Gody” Biszkopt: 2/3 szklanki cukru,cukier waniliowy 6 jajek,szklanka mąki ,szczypta soli i proszku do pieczenia Krem: Szklanka soku pomarańczowego,2 łyżeczki soku z cytryny, 3 żółtka,1/2 szklanki cukru,3 łyżki maki ziemniaczanej, 2 i 2/3 szklanki śmietany kremówki,cukier waniliowy Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem ,szczyptą soli i cukrem waniliowym.Białka ubić,a pianę połączyć z masą żółtkową.Na wierzch przesiać mąkę z odrobiną proszku do pieczenia.Delikatnie zamieszać.Małą tortownicę posmarować tłuszczem i napełnić ciastem.Piec 30-35 min w temp. 180 C.Gorący biszkopt wyjąć z formy,ostudzić,następnie przekroić go na trzy krążki. Krem: Sok pomarańczowy wymieszać w rondelku z sokiem z cytryny,żółtkami,cukrem i mąką ziemniaczaną.Cały czas mieszając,zagotować.Zdjąć z ognia,ostudzić,od czasu do czasu mieszając.Śmietanę ubić z cukrem waniliowy.Połowę bitej śmietany wymieszać z kremem żółtkowo-pomarańczowym. Krążki biszkoptowe przełożyć kremem,posmarować też boki i wierzch tortu.Resztę śmietany nałożyć do szprycy i udekorować tort. Tort można udekorować cząstkami pomarańczy i posypać płatkami migdałowymi.
  5. Ciasto : 1/2 kg mąki,1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru,szklanka mleka,5 dag drożdży Masa makowa : 1/2 kg maku,szklanka cukru, 1/2 kostki masła,2 jajka,10 dag rodzynków aromat migdałowy,1/2 szklanki wiśni z konfitury(niekoniecznie) Ciasto : Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka,łyżeczką mąki i cukru.Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i zostawić by ostygło. Jajka zmiksować z cukrem,wsypać mąkęwlać wyrośnięty rozczyn z drożdży.Następnie dolewając trochę ciepłego mleka,wyrobić elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe,ale nie gorące masło. Ciasto przykryć,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa: Mak sparzyć,osączyć i zemleć.W rondlu rozpuścić masło,włożyć mak,krótko podgrzewać mieszając.Gdy nieco przestygnie,dodać jajka,cukier,kilka kropli olejku migdałowego,i utrzeć.Na koniec dodać sparzone rodzynki i wiśnie (niekoniecznie). Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na dwa podłużne placki grubości 1 cm.Jednym wyłozyć natłuszczoną formę,a drugi pociąć na paski o wymiarach foremki. Do formy kłasc na przemian paski ciasta i masę makową. Formę odstwaić na 15 min w ciepłe miejsce. Piec ok 40 -50 min w temp 180 C.
  6. Składniki: po paczce herbatników petit beurre zwykłych i w czekoladzie,5-6 listków żelatyny,1/2 kg białego sera dwukrotnie mielonego,mały kubek (150g)jogurtu naturalnego,sok z 1/2 cytryny,1/2 szklanki cukru pudru,cukier waniliowy,kieliszek likieru kokosowego(niekoniecznie),15 dag wiórków kokosowych,szklanka kremówki Wykonanie: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Cukier puder ,cukier waniliowy( ilosć wg uznania),jogurt,sok z cytryny,likier i połowę wiórków kokosowych dodać do sra i całosc zmiksować na gładką masę.Żelatynę odcisnąć,rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,dodać do masy serowej,wymieszać.Kremówkę ubić na sztywną pianę,połączyć z masą serową. Dno i boki prostokątnej formy wyłożyć na przemian herbatnikami zwykłymi i czekoladowymi. Nałożyć masę serową i włożyć do lodówki na ok 2-2 1/2 godz. Ciasto wyłozyć spodem do góry na prostokątny półmisek lub deseczkę.Posypać resztą wiórków kokosowych tak, by przykryły szczeliny pomiędzy herbatnikami. P.S Aby ułatwić wyjęcie ciasta z foremki,przed nałożeniem herbatników i masy, wykładamy ją lekko natłuszczoną folią aluminiową.
  7. Składniki : (8 szt tostów) 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów szynki 2-3 kawałki papryki konserwowej 5 dag startego,żółtego sera 4 plasterki sera topionego 4 krążki ananasa z puszki kilka wisni z kompotu pomarańcza,2 łyżki masła,pieprz i papryka mielona Wykonanie : 1) Kromki chleba posmarować masłem.Pomarańczę obrać,pokroić w plastry. Paprykę konserwową pokroić w paski.Ananasy i wisnie osączyć. Na 4 tostach ułozyć po 1 plasterku szynki,plaster pomarańczy,kilka pasków papryki.Posypać tartym serem, oprószyć lekko pieprzem lub mieloną papryką. 2) Na pozostałych tostach ułozyć po jednym plasterku szynki,krążek ananasa.W środek ananasa włozyć po jednej wiśni.Przykryć plasterkami topionego sera.Oprószyć pieprzem lub mieloną papryką. Wszystkie tosty ułozyć na blaszce i zapiekać ok 10 min w temp. 200-220 C ( do zrumienienia) P.S... Tosty są bardzo lubiane przez dzieci..
  8. Składniki: mała główka kapusty włoskiej, 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego i 20 dag wędzonego boczku, bułka kajzerka, 1-2 cebule , ząbek czosnku, 1 jajko , 3/4 szklanki śmietany, sól,pieprz,tymianek Sposób wykonania: Z kapusty wyciąć głąb.Całą główkę gotować 5 minut w osolonej wodzie.Wyjąć,ostudzić ,poodrywać liście. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.Cebulę i czosnek drobno posiekać.Mięso,bułkę,cebulę z czosnkiem i jajko wyrobić.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i tymiankiem. Boczek pokroić w plastry.Żaroodporne naczynie wyłożyć połową boczku.Następnie kolejno warstwami układać liście kapusty i mięso.Górną warstwę przykryć pozostałymi plastrami boczku. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok 1 i 1/2 godz w temp. 150 C..Po 1 godz polać lasanię śmietaną.Po dalszych 15 min zwiększyć temp do 200 C,by boczek był chrupiący.
  9. monika76

    Chili Con Carne

    Chili Con Carne Składniki: 50 dag czerwonej fasoli,2 l wody,2 łyżeczki soli,kilka łyżek oleju,75 dag wołowiny pokrojonej w kostkę,pieprz,1 płaska łyżeczka sproszkowanego chili,1 łyżka słodkiej papryki,1 płaska łyżeczka ostrej papryki,50 dag pomidorów obranych ze skórki,1łyżeczka mąki ziemniaczanej,2 łyżki octu winnego,szczypta cukru Wykonanie : Fasolę namoczyć poprzedniego dnia w zimnej wodzie.Następnego dnia gotować z dodatniek soli około 30 min.Na rozgrzanej patelni obsmażyć cebulę a następnie mięso.Dodać do gotującej się fasoli,doprawić pieprzem, chili i papryką,dusić ok. 1 godz.Pomidory pokroić,dodać do fasoli i dusić jeszcze ok. 5-10 min.Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną oliwy.Przyprawić do smaku cukrem ,octem i ewent innymi przyprawami( wg.własnego smaku). Podawać z pieczywem…… Składniki na ok.8 porcji
  10. Składniki : 2 cebule,60 dag wołowiny bez kości,15 dag szynki,1 łyżka słodkiej papryki,kilka łyżek oleju,1 łyżeczka soli,pieprz,1 czerwona papryczka peperoni,1/4 l czerwonego wina,25 dag ziemniaków,jedna lub półtorej łyżeczki cukru,posiekana natka pietruszki Wykonanie : Cebulę pokroić w krążki.Mięso pokroić w kostkę wielkości 2cm a szynkę w nieco mniejszą kostkę.Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso,dodać pokrojoną cebulę i szynkę.Podsmażac jeszcze chwilkę,następnie dodać zmieloną paprykę,sól,pieprz,peperoni i czerwone wino.Potrawę dusić pod przykryciem,na średnim ogniu ok.40 min.Po ok.40 min dodać ziemniaki pokrojone w kostkę wielkości 2 cm i dusić dalsze 20-30 min.Na koniec całosc doprawić cukrem i posypać posiekaną natką. P.S Do tej potrawy można dodać równiez czosnek..Smacznego
  11. Składniki: 20 dag sera żółtego,40 dag szynkowej kiełbasy lub szynki,1 jabłko,20 dag korniszonków,20 dag kukurydzy z puszki,1 cebula,1 ząbek czosnku,2 łyżki octu winnego,1/2 łyżeczki soli,łyżeczka łagodnej musztardy,szczypta pieprzu,ostra papryka w proszku,3 łyżki oleju,1/2 pęczka szczypiorku Wykonanie : Ser , jabłko, ogórki i cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę,(ser i jabłko można zetrzeć na tarce o grubych oczkach).Szynkę lub kiełbasę również pokroić w drobną kostkę(ewent.cienkie,niewielkie plasterki).Dodać kukurydzę.Czosnek posiekać i utrzeć z solą,octem winnym,musztardą,pieprzem , papryką i olejem,wymieszać.Polać sałatkę i dokładnie zamieszać.Udekorować posiekanym szczypiorkiem. P.S Do sałatki można dodać majonez......wtedy nie dodajemy oleju ani octu .Jeśli dodamy ostrego majonezu zrezygnujmy tez z musztardy. Smacznego.. :lol:
  12. Witaj..... Ja te kluski podaje w podobny sposób jak kluski śląskie czy kopytka. Można je podawać z przeróżnymi sosami lub polane masełkiem. Zresztą jak spróbujesz to moża wpadniesz na jakiś pomysł z czym je podać następnym razem... Są naprawdę pyszne i bardzo pulchniutkie....warto spróbować. Pozdrawiam
  13. Witaj..... Nie mam pojęcia dlaczego nie udały ci się racuszki. Jest mi z tego powodu niezmiernie przykro. Przepis ten jest sprawdzony i wypróbowany nie tylko przeze mnie ale i przez liczną grupę moich znajomych.....wszyscy je zachwalali. Ja osobiscie z tego przepisu korzystam już od kilku lat i zawsze wychodzą mi pyszne. Pozdrawiam
  14. monika76

    Pasta

    Witam..........tak, oczywiście .....zainteresował a jeszcze bardziej zasmakował.....Lubię takie pasty na kanapki........to takie urozmaicenie. Jak to dobrze mieć kogoś " pod ręką " w kuchni...kto podpowie,pomoże(mam na mysli Twoją teściową)...........Ja dopiro wchodzę w tajniki sztuki kulinarnej(chociaż równiez jestem mężatką ponad 10 lat).Dużo podpatruje u mojej babci i mamy...Są dobrymi gospodyniami,chociaż nie kucharkami z zawodu.............Na szczęście szybko sie uczę i muszę przyznać -- nawet nie myślałam,że gotowanie moze sprawiać tyle radosci...:lol:))..........Pozdrawiam
  15. monika76

    Grzanki "Diablotki"

    Pokroić bułkę w cienkie plastry,mniej więcej 5 cm długie i szerokie i smarować każdy następującą masą: 1-2 łyżki masła utrzeć z dwoma surowymi żółlykami,dodać 2 łyżki startego parmezanu(lub innego sera) i odrobinę papryki mielonej(ostrej lub słodkiej),dobrze wymieszać, smarować bułeczki masą ( dosc grubo) ,ułozyc na blasze i włozyć do nagrzanego piekarnika na 5 min,aby dobrze sie zrumieniły. P.S.....Grzanki te podaje się na ciepło....Najlepiej pasują do rosołu,bulionu i wszystkich czystych zup. (Grzanki takie( z bulionem) jadłam niedawno na chrzcinach u mojej znajomej...mnie osobiście smakowały).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.