Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
AnnaK

Śliwkownik

Rekomendowane odpowiedzi

Pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Niestety nie mam zdjęcia.

 

Biszkopt

  6 jajek

 3/4 szklanki cukru

 3/4 szklanki mąki tortowej

  2 łyżki kakao

  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180st. Po ostygnięciu przekroić na połowę. Blacha 23x31cm

 

  Masa śmietanowa

2 śmietany w proszku (np Śnieżka)

2 serki homogenizowane waniliowe

2 galaretki cytrynowe

  Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę w proszku ubić wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie lekko tężeć, dodawać ją stopniowo, do ubitej śmietany cały czas miksując. Następnie ciągle ubijając dodać serki.

 

Masa śliwkowa

30 dag suszonych śliwek bez pestek

2 gorzkie czekolady

  1/2 szklanki śmietanki 30%

1 galaretka wiśniowa

  Śliwki moczyć przez około 1 godzinę w ciepłej wodzie, odsączyć i pokroić w cienkie paseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku i rozpuścić w niej czekoladę (nie gotować). Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, następnie dodać śliwki, delikatnie wymieszać i odstawić do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłożyć na biszkopt.

 

  Wykonanie ciasta

  biszkopt - pianka śmietankowa - biszkopt - masa śliwkowa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WoW! Zapowiada się rewelacyjnie to ciacho  :biggrin: Wielkie dzięki Aniu!  :wub:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też  mnie ten przepis kręci . Ale upiekłam juz wczoraj biszkopt jasny do brzoskwiniowca , więc ten będzie w kolejce do wypróbowania . 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

śliwkownik, fajna nazwa :) myślę tylko nad tymi śliwkami. myślisz, że można je namoczyć w czymś innym niż woda? myślałem o teekanne magic moment i kilku łyżeczkach rumu żeby podkręcić ten korzenny smak. będzie pasowało?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.