Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
meskakuchnia

Zupa Krem - Bataty, Marchew, Soczewica

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis dla 4 osób

Składniki:
1kg słodkich ziemniaków
500g marchwi
1 szklanka czerwonej soczewicy
100g bakłażana
1 duża cebula
1/2 pęczka świeżego tymianku
olej z ryżu
sól
pieprz


Przepis Kulinarny:
Pokrój słodkie ziemniaki, marchew oraz bakłażana w drobną kostkę.

Ustaw patelnię na niewielkim ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojonego bakłażana. Dopraw bakłażana odrobiną soli oraz pieprzu i zmaż przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.

Wstaw garnek na niewielki ogień i wlej do niego 2 łyżki oleju ryżowego. Drobno pociętą cebulę wrzuć do garnka oraz dodaj połowę drobno pokrojonego tymianku. Wszystko smaż przez 4 minuty.

Teraz do garnka wrzuć przygotowane wcześniej słodkie ziemniaki oraz marchew i smaż przez kolejne 5 minut.

Po upływie 5 minut dodaj do warzyw soczewicę i zalej całość wodą ale tylko lekko przekraczając poziom warzyw znajdujących się w garnku. Dopraw wszystko odrobiną soli oraz pieprzu i gotuj przez około 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie).

Gdy warzywa są już miękkie wyłącz zupę i za pomocą „żyrafy” zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem. Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw jeszcze raz solą lub pieprzem.

Bakłażan powinien już być gotowy i czas podawać przysadzoną zupę.

Przelej odpowiednie porcje przygotowanego kremu na talerze, dodaj na wierzch usmażonego bakłażana a wszystko posyp drobno pociętym tymiankiem.
 

http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-bataty-marchew-soczewica

post-30698-0-56494700-1389875848_thumb.j

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.