Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, jestem tu nowa ;) Mam pytanie czy robiliście taki prawdziwy domowy dżem bez konserwantów i sztucznych dodatków? Właśnie się zabieram :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam !! tak , ja gotuję tylko takie bez konserwantów .Trochę to trwa , ale jaki efekt .  Własnie dzisiaj gotuję dżem -powidła ze śliwek . Nigdy nie używam zelfixów czy innych chemicznych wynalazków .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warto dodać pektyne jak robisz dżemy. Przykładowo truskawkowy dżem nie bardzo chce się zrobić twardy i zwięzył tylko sie leje, dodaje się wtedy niby duzo cukru ale za słodki dżem to też nic dobrego. Wtedy warto dodać właśnie pektyny, która zrobi go bardziej stabilnym.

Edytowane przez Kejt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.