Skocz do zawartości

HomeWorkout

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy,

Przedstawiamy nasz pomysł na leczo!! :)

na końcu zamieszczamy link do filmu na youtube

 

Składniki 

 

  • 1/2 cebuli
  • pierś z kurczaka
  • kawałek kiełbasy
  • 1,5 papryki kolorowej
  • 2 cukinie
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek

przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek w kostce

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę.
  2. Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła.
  3. Następnie kroimy kiełbasę.
  4. W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się dusiła; w tym czasie zajmujemy się przyprawieniem kurczaka.
  5. Dodaję: bazylie, paprykę ostrą, słodką, oregano, sól ziołową oraz zioła prowansalskie (wszystko do smaku i wedle uznania).
  6. W międzyczasie mieszamy cebulę.
  7. Zabieramy się za paprykę, którą kroimy w większą kostkę.
  8. Tak samo postępujemy z cukinią.
  9. Wrzucamy kurczaka do cebuli, a następnie gdy się trochę poddusi dodajemy do niego kiełbasę.
  10. Do drugiego garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę.
  11. Solimy i dusimy pod przykryciem. Mieszamy kurczaka i dodajemy odrobinę wody żeby nie przywarło. Do papryki dodajemy cukinię i dusimy dalej.
  12. Dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy kostkę czosnku. Gdy kurczak się poddusi dodajemy pomidory w puszce.
  13. Co chwilę mieszamy w obu garnkach, kiedy już się podduszą i zmniejszą swoją objętość będziemy mogli dodać do papryki mięsko.
  14. Całość zagęszczamy 2 łyżkami kaszy manny i dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy bazylii i ziół prowansalskich.
  15. Proponujemy podać z ryżem.
  16. Smacznego!

 

Zobacz krok po kroku jak to zrobić

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
  • 8 miesięcy później...
  • 10 miesięcy później...

Bardzo dobre leczo , muszę przyznać ze nie robiłam w dwóch garnkach tylko dodawałam kolejno składniki,  najpierw kurczak, pozniej cebula , cukinia , papryka , kiełbaska , wszystko podsmażyłam i dodałam pomidory z puszki + przetarte . Dusiłam do miękkości .  Było szybko i smacznie 😉 ciekawy pomysł zagęszczenia potrawy kaszą  !

20D93D8C-7598-45F6-9455-E61616FEA517.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy później...

U mnie też leczo nigdy nie jest takie samo, bo wszystko zależy od tego, co akurat mam w lodówce. Ale taka mocno wędzona kiełbasa, papryka i cukinia to podstawa. Lubię też dodać kilka ząbków czosnku i wędzoną paprykę, a sos robię z ketchupu z cukinii i przecieru pomidorowego. Całość jem z pieczywem albo ewentualnie z ryżem - ostatnio tak mi jakoś najbardziej smakuje :)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.