Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy,

Przedstawiamy nasz pomysł na leczo!! :)

na końcu zamieszczamy link do filmu na youtube

 

Składniki 

 

  • 1/2 cebuli
  • pierś z kurczaka
  • kawałek kiełbasy
  • 1,5 papryki kolorowej
  • 2 cukinie
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek

przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek w kostce

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę.
  2. Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła.
  3. Następnie kroimy kiełbasę.
  4. W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się dusiła; w tym czasie zajmujemy się przyprawieniem kurczaka.
  5. Dodaję: bazylie, paprykę ostrą, słodką, oregano, sól ziołową oraz zioła prowansalskie (wszystko do smaku i wedle uznania).
  6. W międzyczasie mieszamy cebulę.
  7. Zabieramy się za paprykę, którą kroimy w większą kostkę.
  8. Tak samo postępujemy z cukinią.
  9. Wrzucamy kurczaka do cebuli, a następnie gdy się trochę poddusi dodajemy do niego kiełbasę.
  10. Do drugiego garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę.
  11. Solimy i dusimy pod przykryciem. Mieszamy kurczaka i dodajemy odrobinę wody żeby nie przywarło. Do papryki dodajemy cukinię i dusimy dalej.
  12. Dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy kostkę czosnku. Gdy kurczak się poddusi dodajemy pomidory w puszce.
  13. Co chwilę mieszamy w obu garnkach, kiedy już się podduszą i zmniejszą swoją objętość będziemy mogli dodać do papryki mięsko.
  14. Całość zagęszczamy 2 łyżkami kaszy manny i dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy bazylii i ziół prowansalskich.
  15. Proponujemy podać z ryżem.
  16. Smacznego!

 

Zobacz krok po kroku jak to zrobić

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moje leczo za każdym razem wygląda inaczej, a to przez to, że robię je z tego, co akurat zalega mi w lodówce ;) Podstawą zawsze są pomidory, papryka i mięso mielone, ale reszta się często zmienia i podobno zawsze wychodzi pyszne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×