Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
justhi

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na te ciastka znalazłam na stronie: http://www.mojewypieki.com/post/popekane-ciasteczka-czekoladowe Zrobiła je na wczoraj do pracy + sernik z kisielem wiśniowym i to właśnie one miały największe wzięcie. Rzeczywiście wyszły popękane. Trzymałam ciasto przez noc i po powrocie z pracy zrobiłam kuleczki, wrzuciłam do miseczki z pudrem i po kilka sztuk mieszałam z cukrem, by jam najmniej je dotykać. I od razu układałam na blachę, i do nagrzanego piekarnika. Z połowy pozostałego ciasta (wyszły 2 blachy o wielkości piekarnika) zrobiłam kuleczki, włożyłam do lodówki i dopiero przed upieczeniem obtaczałam w cukrze. Wg mojego piekarnika 12 minut w 165st. C, to za mało było przy pierwszej blasze. Czymś się zajęłam przy drugim pieczeniu i przez to wyjęłam je po 23 minutach-te lepiej wyrosły i nie były nadal twarde (jak w uwadze z bloga).

 

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam aromat)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia

Masło rozpuścić w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać, do połączenia i powstania sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier (łyżka po łyżce), a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (ja do ubitych jajek dodawałam lekko przestudzoną masę czekoladową, dalej miksując).

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.

Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Wystudzić na kratce.

Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować.

201512101659.thumb.jpg.f0d4e831de30757ed

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedys widziałam takie tylko z tych "gotowych rozwiązań", i żałuję, że nie spróbowałam zrobić :( Może uda mi się teraz je zrobić :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.