Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie! Jestem tu nowa, a konto założyłam, bo chciałam się podzielić swoją porażką a tak na prawdę poznać odpowiedź na pytanie - dlaczego biszkopt mi opadł.

Wszystko zrobiłam tak jak uczyła mnie mama. Białka na sztywno, delikatnie mieszamy je z resztą. Wkładamy do piekarnika. Jak najbardziej wszystko było poprawnie, wiec tu nic nie mogę sobie zarzucić. Obawiam się, że problem może stać po stronie produktów. Mąż kupił mi ostatnio inną mąkę niż zawszę kupuję. Myślę, że to może być w pewnym stopniu wina produktu. Jak myślicie? Pomóżcie ustrzec mi się kolejnej porażki kulinarnej.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego  wieczoru!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć! Spokójnie, czasami się tak zdarza :) Próbowałaś może jeszcze raz upiec ciasto tylko z inną mąką?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj :) 

Ja słyszałam, że biszkopty to już tak mają, że chociaż ciutkę to zawsze muszą opaść :) Ale jak jest naprawdę? ;)

 

Ja może napiszę kilka przydatnych rad na udany biszkopt: 

- miska i łapki miksera powinny być suche, żeby ani jedna kropelka wody nie dostała się do jajek;

- wszystkie składniki biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową - czyli dużo wcześniej przed pieczeniem należy wyciągnąć jajka z lodówki;

- ubite białka powinny być tak sztywne, że odwracając miskę o 180 st. nic nam z niej nie wypadnie, a nawet się nie poruszy;

- po dodaniu cukru, należy tak długo miksować, aż rozmiksuje się każdy kryształek cukru - wtedy piana robi się biała i szklista;

- po dodaniu żółtek, ubijamy tak długo, aż masa znacząco podniesie swoją objętość;

- formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podczas pieczenie nie otwieramy go;

- a teraz ciekawa rzecz ;) po upieczeniu gorącą formę z biszkoptem upuszczamy z wys. około 0,5 metra na ziemię - a wszystko po to, aby biszkopt nie zdążył nam opaść - taki "zabieg" rozrywa bąbelki powietrza wewnątrz i ciasto nie opada.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.