Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
samerson7

pasteryzowanie jabłek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem Paweł. Od 2 lat próbujemy pasteryzować tarte jabłka z marnym wynikiem.
Po 2miesiącach wszystkie słoiki jak jeden pokrywają się dorodną pleśnią.
Nie pomógł zakup nowych słoików. Proszę o jakąś radę co z tym fantem zrobić.
Używaliśmy  jabłek spadów. Niektóre były mocno uszkodzone.

Edytowane przez samerson7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam :)

Ja robię zawsze tak - podaję linka http://www.smaczny.pl/przepis,farsz_do_szarlotek podobnie robię z gruszkami.

Warto dobrze ucisnąć jabłka w słoiku np. łyżką, alby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które powstawiają w wyniki dokładania jabłek. Należy je tak ucisnąć, aby na górze nie było jabłek, lecz sok z jabłek. Wtedy nic nie ma prawa się zepsuć. Słoiki szczelnie zakręcamy, a potem pasteryzujemy (ja zawsze wyparzam słoiki i zakrętki) i wynosimy do ciemnej, zimnej piwnicy.

 

Oczywiście każde uszkodzone czy obite miejsce jabłka powinno się odkroić i wyrzucić.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.