Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
samerson7

pasteryzowanie jabłek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem Paweł. Od 2 lat próbujemy pasteryzować tarte jabłka z marnym wynikiem.
Po 2miesiącach wszystkie słoiki jak jeden pokrywają się dorodną pleśnią.
Nie pomógł zakup nowych słoików. Proszę o jakąś radę co z tym fantem zrobić.
Używaliśmy  jabłek spadów. Niektóre były mocno uszkodzone.

Edytowane przez samerson7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam :)

Ja robię zawsze tak - podaję linka http://www.smaczny.pl/przepis,farsz_do_szarlotek podobnie robię z gruszkami.

Warto dobrze ucisnąć jabłka w słoiku np. łyżką, alby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które powstawiają w wyniki dokładania jabłek. Należy je tak ucisnąć, aby na górze nie było jabłek, lecz sok z jabłek. Wtedy nic nie ma prawa się zepsuć. Słoiki szczelnie zakręcamy, a potem pasteryzujemy (ja zawsze wyparzam słoiki i zakrętki) i wynosimy do ciemnej, zimnej piwnicy.

 

Oczywiście każde uszkodzone czy obite miejsce jabłka powinno się odkroić i wyrzucić.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.