Skocz do zawartości

Pasteryzacja z dodatkiem mąki


pawel92
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
szykuje się na wyjazd za granice i przygotowując sos spaghetti zagęściłem go mąką. Chwile potem dowiedziałem się że potraw z dodatkiem mąki się nie pasteryzuje bo i tak się zepsują.
Czy to prawda? A jeśli tak to czy da się coś z tym zrobić? Zamrażanie nie wchodzi w grę :/
Dzięki za każdą odpowiedz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytałam trochę o tym zagęszczaniu mąką, i powiem tak - zdania są podzielone ;) 

Ale... jeśli jest już taka sytuacja, że sos jest zagęszczony mąką, to można spróbować go pasteryzować 3 razy, tzn. pasteryzować 20 minut i ostudzić, na drugi dzień znowu pasteryzować 20 minut i ostudzić, i tak samo postąpić jeszcze raz. Taka metoda powinna zapobiec szybkiemu zepsuciu.

 

Powodzenia :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.