Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
pawel92

Pasteryzacja z dodatkiem mąki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
szykuje się na wyjazd za granice i przygotowując sos spaghetti zagęściłem go mąką. Chwile potem dowiedziałem się że potraw z dodatkiem mąki się nie pasteryzuje bo i tak się zepsują.
Czy to prawda? A jeśli tak to czy da się coś z tym zrobić? Zamrażanie nie wchodzi w grę :/
Dzięki za każdą odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczytałam trochę o tym zagęszczaniu mąką, i powiem tak - zdania są podzielone ;) 

Ale... jeśli jest już taka sytuacja, że sos jest zagęszczony mąką, to można spróbować go pasteryzować 3 razy, tzn. pasteryzować 20 minut i ostudzić, na drugi dzień znowu pasteryzować 20 minut i ostudzić, i tak samo postąpić jeszcze raz. Taka metoda powinna zapobiec szybkiemu zepsuciu.

 

Powodzenia :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.