Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
pawel92

Pasteryzacja z dodatkiem mąki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
szykuje się na wyjazd za granice i przygotowując sos spaghetti zagęściłem go mąką. Chwile potem dowiedziałem się że potraw z dodatkiem mąki się nie pasteryzuje bo i tak się zepsują.
Czy to prawda? A jeśli tak to czy da się coś z tym zrobić? Zamrażanie nie wchodzi w grę :/
Dzięki za każdą odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczytałam trochę o tym zagęszczaniu mąką, i powiem tak - zdania są podzielone ;) 

Ale... jeśli jest już taka sytuacja, że sos jest zagęszczony mąką, to można spróbować go pasteryzować 3 razy, tzn. pasteryzować 20 minut i ostudzić, na drugi dzień znowu pasteryzować 20 minut i ostudzić, i tak samo postąpić jeszcze raz. Taka metoda powinna zapobiec szybkiemu zepsuciu.

 

Powodzenia :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.