Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2005 składniki: -20 dag mąki -1 żółtko -8 dag masła -75 ml zimnej wody -1kg cebuli -3 ząbki czosnku -20 dag wędzonego boczku -1 łyżka mąki -300 g śmietany -2 łyżeczki osterj musztardy -3 jajka - 1 żółtko - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek wykonanie: Do mąki dodać żółtko i posolić. obłożyć kawałkami zimnego masła, posiakać całość nożem i szybko zagnieść ciasto dodając zimna wodę. Uformowac kulkę, zawinąć w folię i na 45 minut włożyć do lodówki. Obrać cebulkę i czosnek, cebule pokroić w plasterki a czosnek posiekać. Pokrojony w kostkę boczek podrumienić lekko na patelni,dolać olej, dodać cebulke i zeszklić. Na koniec dodać posiekany czosnek, posypać mąką i chwilkę smażyć. Mieszać i uważac by mąka nie przypaliła się. Odstawić i wystudzić. Śmietanę wymieszać z jajkami, surowym żółtkiem, musztardą, przyprwić i zalać jeszcze ciepłą cebulę. Przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 30cm i wyłożyć na tortownicę (spód i wywinąć trochę na boki ). Spód ponakłuwać widelcem. Nałożyć masę cebulową i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w temperturze 200 stopni. Podawać na ciepło. Jaqk sie zazłoci to farsz trzyma sie i można kroić jak torta, danie jest bardzo sycące i dobre jako przekąska do piwa :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.