Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Ciasteczka " Topniejące Bałwany "

Rekomendowane odpowiedzi

Na ok. 40-50 sztuk:
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
200 g masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Lukier:
250 g cukru pudru
mleko
sok z cytryny

Dodatkowo:
pianki marshmallow
czekoladowe kulki, groszki itp.
rozpuszczona czekolada lub gotowy pisak czekoladowy

Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, wymieszać mikserem, wsypać mąkę, proszek i sól. Przemieszać kilka sekund mikserem, a następnie przy użyciu rąk zagnieść elastyczne ciasto. 
Na podsypanym mąką blacie wałkować ciasto i wycinać kółka o średnicy co najmniej 6 cm. Piec w 180'C 15 min. Ostudzić.
Lukier: cukier puder wsypać do miski, dodawać stopniowo mleko i sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pianki marshmallow przekroić na pół. Na każdej piance zrobić pisakiem lub rozpuszczoną czekoladą (wykałaczką np. ) buźkę (uśmiechnięta, zdziwiona - wg uznania). Nosek robimy z zabarwionego na pomarańczowo lukru, przy użyciu wykałaczki. 
Ciasteczka lukrujemy, nakładamy na każde głowę z pianki i układamy guziczki z np. Groszkowe (można też po zastygnięciu lukru namalować czekoladą). Pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie malujemy ręce bałwana i gotowe. 
Smacznego :)

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.