Skocz do zawartości

Herbatnikowa szachownica


monika76

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

po paczce herbatników petit beurre zwykłych i w czekoladzie,5-6 listków żelatyny,1/2 kg białego sera dwukrotnie mielonego,mały kubek (150g)jogurtu naturalnego,sok z 1/2 cytryny,1/2 szklanki cukru pudru,cukier waniliowy,kieliszek likieru kokosowego(niekoniecznie),15 dag wiórków kokosowych,szklanka kremówki

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Cukier puder ,cukier waniliowy( ilosć wg uznania),jogurt,sok z cytryny,likier i połowę wiórków kokosowych dodać do sra i całosc zmiksować na gładką masę.Żelatynę odcisnąć,rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,dodać do masy serowej,wymieszać.Kremówkę ubić na sztywną pianę,połączyć z masą serową.

Dno i boki prostokątnej formy wyłożyć na przemian herbatnikami zwykłymi i czekoladowymi.

Nałożyć masę serową i włożyć do lodówki na ok 2-2 1/2 godz.

Ciasto wyłozyć spodem do góry na prostokątny półmisek lub deseczkę.Posypać resztą wiórków kokosowych tak, by przykryły szczeliny pomiędzy herbatnikami.

P.S

Aby ułatwić wyjęcie ciasta z foremki,przed nałożeniem herbatników i masy, wykładamy ją lekko natłuszczoną folią aluminiową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.