Viola J. Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Składniki: 0.5 kg mąki 1 margaryna 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany cukier waniliowy, szczypta soli Zarobić ciasto, podzielić na dwie części, z jednej zrobić placek, a do drugiej dodać 1 łyżkę kakao i zrobić ok. 30 kulek (na blasze ułożyć 6 x 5), kulki należy dokładnie skleić ponieważ orzechy mogą sie spiec zbyt mocno. Do każdej kulki włożyć połowę orzecha włoskiego i rodzynkę. Wyłożyć ciasto na blachę, posmarować dżemem, następnie ułożyć kulki i upiec. Piec około 45 minut (w zależności od piekarnika). Krem: 0.5 l mleka 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 0.5 szkl cukru sok z cytryny 1 margaryna W 0.5 szkl mleka rozpuścić mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczoną mąkę. Margarynę trochę utrzeć i dodać po łyżce zimny budyń, przyprawić go sokiem z cytryny. Na upieczony placek ( z kulkami) wyłożyć krem, na wierzch położyć biszkopt. Biszkopt z 3 lub 4 jajek( do biszkoptu moża dodać pozostałe białka z ciasta kruchego). POlać polewą i udekorować kolorowymi cukierkami. Smacznego! :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.