Gość smerfeta Opublikowano 25 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2004 :D 2 puszki tuńczyka (najlepiej w kawałkach) :D 2 cebule(mogą być czerwone dla urozmaicenia) :D 5 dużych marchewek :D 6 jajek :D duży słoik majonezu :D coś dla zdrooffka czyli troszke zieleninki do dekoracji (szczypiorek, natka pietruszki - co kto lubi) :D sól Puszki tuńczyka otworzyć i nie wyjmować rybki tylko nie odchylająć wieczka położyć np. na zlewie kuchenny żeby go odcedzić z zalewy. Cebulki obrać, posiekać w drobniutkie kawałeczki i zostawić pod przykryciem na kilka minut z ok. dwiema łyżeczkami soli. Nasze karotki ugotować ( czy są dobre do sałatki najlepiej sprawdzić widelcem). Jajka musimy ugotować na twardo. Odsączone z zalwy kawałeczki mięsiwka rybnego rozdrobnić przy niezawodnej pomocy widelca :D Następną czynnością w przygotowaniu boskiej sałatki jest wyłożenie byłej zawartości puszeczek na dno naczynia, w którym zamierzamy podać nasze danko :D Równomiernie rozłożoną warstwę tuńczykową pokrywamy majonezem (tak by nie prześwitywał tuńczyk, ale żeby po podaniu nie zrobiła się z tego paciaryga - czyli z umiarem - mnie więcej na grubośc 5mm). Z cebulką wykonujemy dziwną wariację, dla której najtrafniejszym określeniem będzie - gniecienie - nalezy to zrobić łapkami i bez przesady - kilka symbolicznych ruchów żeby wyciskaczka łez nam ociupinkę zmiękła. Bezlitośnie wygniecioną cebulkę wysypujemy na majonez, układamy równomiernie i ponownie przykrywamy majonezową pierzynką. Ugotowane macheweczki muszą znieśc spotkanie trzeciego stopnia z tarką oczywiście po obraniu ze skórki... najlepiej zetrzeć je bezpośrednio na majonez. Z jajami zrobić to samo, czyli zetrzeć na kolejną warstwę majonezu. Z polskiego na nasze wychodzi taki finezyjny torcik : 1 pięterko - tuńczyk 2 - cebulka 3 - marcheweczki 4 - jajca Między każdym piętrem są schody majonezowe. Wierzchnią jajeczną warstwę również pokryć majonezem i zrobić dachówki z zieleninki :D Podając należałoby zdrowo zanurkować w torciku sałatkowym, bo to co najlepsze jest na samym dnie :D Smakoszom proponuję posypać tuńczykowy piętrowy domek już na talerzu jakąs egzotyczną przyprawą. Smaczności życzę :D NIe przepracujcie się i niech wam pyski rosną! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.