arabika Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2006 ciasto 1/2 kg mąki 6 łyżek cukru 1 kostka margaryny 3 łyzki smalcu 5 żółtek cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku olejek pomarańczowy Piana 5 białek 1 szklanka cukru pudru owoc czarna porzeczki lub,wisnie Twardą margaryne posiekać nożem.Wszystko połączyć i zagnieść szybko ciasto .Podzielić na 3 części .Do jednej dodac 1-2 łyzki kakao Na blache zetrzeć pierwszą jasna częsć na to owoc następnie starte ciemne ciasto Białka ubic z cukrem i wyłozyc na na ciasto .Na piane zetrzec ostatnia część ciasta .Piec ok 60 min w temperaturze 200*C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2006 To ciasto jest super.Choć ja znam ten przepis pod nazwą "Pleśniak".Ale najlepsze jest kiedy zrobi się go z czarnymi jagodami.Palce lizać.Pozdrawiam. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 19 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2006 Z jagodami nigdy nie robiłam ale napewno latem wypróbuje Jeśli chodzi o nazwe to zgadzam sie ,to ciasto ma ich kilka. Spotkałam się nawet z nazwa "kruszon".Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.