Skocz do zawartości

Pączki puszyste


dana2005

Rekomendowane odpowiedzi

Pączki 0,75 dag mąki zwykłej ( nie krupczatki) 20 dag cukru pudru 15 dag masła 5 żółtek, 2 jaja 8 dag drożdży 0,5 litra mleka Cukier waniliowy, sól, 1 kieliszek spirytusu do ciasta, odrobiona soli Konfitura do nadziewania, olej do smażenia. 10 dag mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć, aby nie była grudek, schłodzić i dodać drożdże rozprowadzone w ciepłym mleku po czym wsypać część mąki , zrobić rozczyn i odstawić aby urósł. W tym czasie na parze ubić 7 żółtek z cukrem, wlać do wyrośniętego rozczynu dodać cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić ( co najmniej pół godziny) pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i pianę ubitą z dwóch białek, znów dobrze wyrobić, do momentu aż ciasto zmatowieje i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto na pączki powinno być luźne (ilość płynu dodana do mąki zależy od jej suchości i jakości). Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia, po czym formować pączki nadziewając je konfiturami lub marmoladą różaną wymieszaną z powidłami śliwkowymi. Kłaść na deseczce wyłożonej serwetą i posypanej mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia.Pączki do wyrośnięcia układam na blasze do pieczenia ciasta, wyłożonej papierem i posypanej mąką. Wstawiam do lekko nagrzanego piecyka z uchylonymi drzwiczkami. Wyrośnięte pączki smażyć w gorącym tłuszczu z dodatkiem kieliszka spirytusu. W razie jak tłuszcz będzie dymił, schładzać go plasterkami obranego ziemniaka. Wyjmować na bibułę, żeby ociekł tłuszcz, gorące posypywać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Można też zanurzać je w lukrze zrobionym ze 1 białka , soku z pół cytryny, i cukru pudru (lukier musi mieć konsystencję gęstej śmietany) i posypać smażoną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Troche pracochłonne ale pyszne. Zbliża się tłusty czwartek, więc do pracy!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 2 lata później...
  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.