
dana2005
Aktywni Smakowicze-
Liczba zawartości
178 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Reputacja
0 NeutralnyO dana2005
-
Tytuł
Przyjaciel Smacznego
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
-
Lokalizacja
woj. łódzkie
-
Zainteresowania
kuchnia, działka
-
Ja też dość często piekę taką babkę drożdżową na białkach, tylko dodaję 1,25 szklanki mleka i płatki migdałowe. Robię też kruszonkę. Mój przepis na kruszonkę: 7 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, pół masła, 1 żółtko. Ciasto jest dość gęste, dlatego, gdy już robot nie może sobie poradzić, ciasto przekładam na stolnicę i kończę wyrabianie. Dodaję mniej mleka, bo moja rodzinka lubi ciasto drożdżowe bardziej zbite. Pozdrawiam Dana2005
-
Dziękuję Ci Vilolu za pochwałę moich pączków, tłusty czwartek za 2 dni i znowu będę jw smażyła.
-
Ja też robię sałatkę z grzybów, ale troszkę inaczej - też jest pyszna. Podaję swój przepis Grzyby w sosie pomidorowym Durszlak grzybów ugotowanych, 4 duże cebule, 2 papryki, ? szklanki oleju, ? szklanki octu, ? szklanki wody, ? szklanki cukru, 1 koncentrat pomidorowy(większy) Grzyby wymieszać z zeszkloną cebulą i papryką, dusić parę minut, dodać liść laurowy, pieprz, angielskie ziele, posolić do smaku. Pasteryzować 30 min.
-
Witaj! Do tej porcji ogórków dodaje się cały pęczek zielonego koperku. Pikle te robię już od kilku lat i zapewniam, ze na pewno będą smakowały.
-
Witam! wlewam wodę do szyjki -mówimy tutaj o butelce 5 litrowej, ponieważ w takiej kiszę. W te butelki przekładam również ukiszoną kapustę z beczki wówczas nie wchodzi pleśń i przechowuje się nawet do zbiorów w następnym roku. Pozdrawiam
-
Pączki - Potrzebuję Pomocy
dana2005 odpowiedział Marra na temat - Karnawałowe wypieki i Tłusty czwartek
A może spróbujecie z mojego przepisu, zapewniam, że są naprawdę pyszne. Jak piekę, to tylko z tego przepisu. Są bardzo puszyste, a tej puszystości, to chyba dodaje ta dodana piana i zaparzane ciasto. 0,75 dag mąki zwykłej ( nie krupczatki) 20 dag cukru pudru 15 dag masła 5 żółtek, 2 jaja 8 dag drożdży 0,5 litra mleka Cukier waniliowy, sól, 1 kieliszek spirytusu do ciasta, odrobiona soli Konfitura do nadziewania, olej do smażenia. 10 dag mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć, aby nie była grudek, schłodzić i dodać drożdże rozprowadzone w ciepłym mleku po czym wsypać część mąki -
Ja również uważam, że Marcin jako administrator postąpił rozsądnie. No tym forum powinien być porządek. Kayu, sprawę uważam za niebyłą.
-
Piekłam izaure wg Twojego przepisu i jest bardzo dobra, tylko jak bedę piekła następnym razem to dam więcej sera, napewno będzie jeszcze lepsza. Pozdrawiam
-
Chcę jeszcze dodać, iż ze względów zdrowotnych zmuszona byłam zmniejszyć wagę. Próbowałam różnych diet.Gotowałam zupę Kwaśniewiskiego i próbowałam diety kopenhadzkiej, kilka kilogramów schudłam a póżniej wilczy głód i waga wracała z naddatkiem. Wydaję mi się, ze ta kapuściana dieta i ruch pomogły.
-
witaj na forum. Zaciekawił mnie ten przepis, robię podobny schabik. Nacieram czosnkiem i gałką muszkatołową, opiekam na patelni i póżniej gotuję w mleku z pietruszką na wolnym ogniu. Kroję w plastry i robię sosik z tego mleka. Mięsko jest soczyste i delikatne. Twój przepis wydaje mi sie ciekawszy. Jak wypróbuję to napiszę, czy smakowało. Pozdrawiam
-
ja uważam, ze warzywna a szczególnie kapuściana jest korzystniejsza. Ja stosując (starając się)przestrzegać diety rozdzielnej i jedząc w zasadzie wszystko (zasada - im mniej to lepiej, posiłki nie częściej niz co 3 godz.), ostatni posiłek ok. godz. 17-18 i dużo surówek właśnie z białej kapusty, kiełków, soków owocowo-warzywnych, jedząc tylko niewielkie ilości chleba razowego(upieczonego samemu), duzo ruchu(trzeba codziennie przejść ponad 5 km) schudłam przez 1 rok ponad 10 kg bez efektu jojo. Kapusta posiekana zamiast jabłka doprawiona cytrynką, oliwką, kiedy dopadnie głód no i dużo wody nie
-
Oto mój niezawodny biszkopt na tort: 6 jaj, 3/4 szklanki, niepełna szklanka mąki pszennej, maki ziemniaczanej(uzupełnienie szklanki), 3 łyżki wody lub soku z cytryny, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Żołtka ubijam z połową cukru. Powoli w czasie ubijania dodaję wodę lub sok z cytryny i dalej ubijam. Z białek ubijam sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i reszty cukru. Przesiwam obie mąki z proszkiem do pieczenia na emulsję z żółtek, dodaję połowę piany i delikatnie i staranie mieszam drewnianą łyżką. Następnie dodaję resztę piany i mieszam juz bardzo lekko i wstawiam biszkopt d
-
Ja zawsze dodawałam soli, ale wczoraj jak robiłam ciasto przez omyłkę do białek oprócz soli wsypałam cukier waniliowy i o dziwo piana pięknie się ubiła.