Skocz do zawartości

Pleśń W Przetworach


Gość magda.a
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kto zna odpowiedź skąd bierze się pleśń na wieczku w przetworach????

Taki problem mam w powidłach, smalcu, mięso mi całkowicie skisło, w kompotach po wierzchu pływa sobie zielona chmurka. Co robię źle???Słoiki wyparzałam, a przetwory trzymam w ziemiance.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

wyparzanie nic tu nie da (zarodki pleśni są wszędzie na owocachw powietrzu):wink: poprostu należy poddać zamknięte przetwoy procesowi pasteryzacji ( czyli zagotować), albo jeszcze lepiej tyndalizacji (czyli zagotować 3 krotnie w odstępach 24 h). Bez zagotowania sie nie da. Zeby przetwory sie trzymały bez gotowania trzeba by było dodać np do powideł bardzo dużą iloś cukru - lub soli (aby zmiejszyć aktywność wody i zwiększyć cisnienie osmotyczne), ale watpie czy tak mocno przesłodzone powidła by smakowały rodzince. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie studiuje towaroznawstwo (wydział nauki o żywności) :wink: UWM górą :wink: A apropos pleśni to chyba oczywiste jest, że należy sprawdzić szczelność zakrętek i przechowywać w chlodnym miejscu :wink: A i czym więcej cebulki i skwareczek (czyli białka) w smalczyku tym większe prawdopodobieństwo, że pleśń się pojawi (bo to doskonała dla niej pożywka)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.