Lorelai Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 1.5 szkl. maki, 3 łyż. cukru, 40 dag. jabłek, 1/4 szkl. mleka, 1 jajko, 2 dag. drożdży, 2 łyż. margaryny, 1/2 łyz. soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1/2 kg. tłuszczu do smażenia, cukier lub cukier puder Do miski przesiac mąkę,posypać solą,zrobic dołek na środku-wlać drożdże rozrobione z letnim mlekiem z dodatkiem 2 łyż. cukru.Odstawić do wyrośnięcia. Dodać tłuszcz(2 łyż. margaryny),jajko-wyrobic ciasto. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Obrać jabłka,drobniutko posiekać,skropic cytrynką,posypać łyżką cukru z cynamonem.Wymieszać,odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto na placek ok. 30/15 cm. Grubosć ok. 1-1.5 cm. Odstawić-przykryte na 15 minut. Rozłożyć jabłka,zwinąć w rulonik,pokroić na plastry o grubosci 1.5 cm. W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim ciasteczka. Osączyć na bibule,obtoczyć w cukrze krysztale lub posypać cukrem pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.