Skocz do zawartości

Lorelai

Smakowicze
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Zainteresowania
    kulinarne,moda,zdrowie

Osiągnięcia Lorelai

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. 1.5 szkl. maki, 3 łyż. cukru, 40 dag. jabłek, 1/4 szkl. mleka, 1 jajko, 2 dag. drożdży, 2 łyż. margaryny, 1/2 łyz. soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1/2 kg. tłuszczu do smażenia, cukier lub cukier puder Do miski przesiac mąkę,posypać solą,zrobic dołek na środku-wlać drożdże rozrobione z letnim mlekiem z dodatkiem 2 łyż. cukru.Odstawić do wyrośnięcia. Dodać tłuszcz(2 łyż. margaryny),jajko-wyrobic ciasto. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Obrać jabłka,drobniutko posiekać,skropic cytrynką,posypać łyżką cukru z cynamonem.Wymieszać,odstawić na 10 minut. Rozwałkować ciasto na placek ok. 30/15 cm. Grubosć ok. 1-1.5 cm. Odstawić-przykryte na 15 minut. Rozłożyć jabłka,zwinąć w rulonik,pokroić na plastry o grubosci 1.5 cm. W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim ciasteczka. Osączyć na bibule,obtoczyć w cukrze krysztale lub posypać cukrem pudrem.
  2. Smażymy naleśniki,każdy niech to zrobi wg. swojego sprawdzonego przepisu. NADZIENIE: 1 opakow. mrożonego szpinaku, 3/4 kg. sera białego półtłustego lub chudego, sól,pieprz, suszone oregano,bazylia, ok.4-5 ząbków czosnku(zależy od tego jak bardzo lubicie zapach czosnku,można dołożyć potem więcej), cebula, olej. WYKONANIE: Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulke(w kosteczkę). Podsmażamy.Dodajemy rozmrożony i odsączony z wody szpinak-przesmażamy. Wsypujemy porządną szczyptę,a nawet dwie -bazylii,szczyptę oregano,pieprz,dość dużo solimy-szpinak potrzebuje tego,ale uważamy ,aby nie przegiąć:D)),dodajemy drobniutko posiekany i pognieciony czosnek-mieszamy. Na końcu wkruszamy ser biały,mieszamy ,aż się lekko rozpuści i sklei sobą składniki farszu.Ewentualnie jeszcze doprawiamy i dodajemy czosnku(jak się komuś już nie chce siekać,może dosypać czosnku w proszku,ale nie ma to jak świeży). Smarujemy naleśniki ,zwijamy w ruloniki i .... opychamy się niesamowicie;))) Odsmażane są równie pyszne SMACZNEGO!!!
  3. Wydaje się przepyszny.... Napisz tylko proszę czy ser lepszy tłusty czy półtłusty czy może chudy??? Pozdrawiam;)))
  4. witaj;) Możesz zastapić ją suszoną bazylią-z torebki. A jeśli nie masz pod ręką również suszonej-po prostu ominąć ten składnik-a posypać np. suszonym majerankiem,posiekaną natką... Najwięcej smaku nadaje tu musztarda i czosnek-i one są najważnejsze. Pozdrawiam i polecam;)))
  5. Dziekuję bardzo Doroto-cieszę się ,że mogłam do Was dołączyć.Pozdrawiam
  6. Chciałam się przywitać-zalogowałam się wczoraj. Miło mi ,że mogę choć wirtualnie ale się z Wami pospotykać:D))
  7. Lorelai

    Sernik krakowski

    SPÓD:(do wyboru) 1 wersja- 30 dag herbatników, 20 dag masła, 3 dag cukru.- Pokruszyć herbatniki, zagnieść z resztą składn.Schłodzić. Wylepić formę-wstawić do lodówki. 2 wersja- 10 dag masła, 20 dag mąki, 1/2 szkl. cukru pudru.- Zagnieść.Schłodzić.Wylepić formę. Ponakłuwać widelcem i do lodówki. Ilość na dość cienki spód. Jeśli ktoś lubi grubiej ciasto kruche- radzę zrobić z podwójnej porcji. MASA: 1 kg. sera tłustego lub śmietankowego, 1/3 -1/2 kostki masła, 7 żółtek, 1 szkl. cukru, 5-7 białek, szczypta soli, budyń waniliowy(śmietankowy), 1 łyż. mąki ziemniaczanej, kilka kropli aromatu(waniliowy), rodzynki namoczone najlepiej w rumie,ale mozna i w wódce. WIERZCH: 10 dag. masła, 20 dag mąki, 1/2 szkl. cukru pudru.-Zagnieść ,schłodzić. 1 roztrzepane żółtko do posmarowania. LUKIER: 1 szkl. cukru pudru, kilka kropli aromatu rumowego, ciepła woda.- Utrzeć. Można posypać rodzynkami. WYKONANIE: Zmielić dwukrotnie ser.Zmiksować masło na pianę-utrzeć z serem. Utrzeć żółtka z cukrem,ewentualnie cukrem waniliowym. Dodać do sera. Kolejno wmiksować budyń i mąkę,oraz zapach. Białka ubić ze szczyptą soli-na sztywną pianę-ostrożnie wmieszać do masy. Wyłożyć masę na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć kratkę z paseczków kruchego ciasta. WIERZCH: Kruche ciasto rozwałkować miedzy dwoma płatami folii. Wykroić radełkiem paski . Układać na cieście. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec całość w temp. 180 st. przez ok. 1 h i 40 minut,aż wierzch zbrązowieje. Jeszcze ciepłe polukrować-i tu dwie możliwości-ja lukrowałam tylko paseczki,ale można i całość.Oprócz tego można polukrować paseczki,a w wolne kwadraciki wyłożyć wiśniową konfiturę.
  8. Oczywiście-możesz skropić sokiem wisniowym,lub malinowym. Serdecznie pozdrawiam;)))
  9. 7 kotletów schabowych, musztarda, świeża bazylia, suszone oregano,majeranek,pieprz,sól, ok.7 dużych ząbków czosnku. Ciasto:2 jajka,ok.1szkl.mąki,ok.1 szkl.mleka. Kotlety rozbić b.mocno-tak żeby miały mniej niż 1/2cm-muszą być b.cienkie-posolić,popieprzyć(nie za mocno). Zgnieść w dłoniach i posiekać drobno bazylię,czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rozbite kotlety cienko posmarować musztardą po jednej stronie. Na połowie tej strony ułożyć dość rzadko plasterki czosnku,i posypać troszkę bazylią i ziołami-złożyć na pół i zaklepać dokładnie brzegi kotleta tłuczkiem. Maczać kotlety w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Są wspaniałe-tylko nie należy przesadzić z ziołami,bo mają wtedy gorzki smak!!!! Ciasto:zmiksować składniki,dolewając powoli mleko-masa musi być konsystencji śmietany. Naprawdę warto spróbować, bo są bardzo smaczne i mięciutkie.Ostatnio robię schabowe tylko w ten sposób.Pyszne!!!
  10. 20 dag.białego sera, zapach waniliowy, 3/4 szkl.cukru pudru , 5 łyżeczek żelatyny, 30 herbatników, 50ml.wiśniówki, ok.8 truskawek. Polewa: 25 dag.czekolady , 50ml.kakao słodkiego, 100 ml.mleka. Wykonanie: Ser zemleć ,dodać zapach,cukier-utrzeć. Zelatynę namoczyć w odrobinie wody,rozpuścić-podgrzewając. Wymieszać z serem. Na folii aluminiowej ułożyć 3 rzędy herbatników po 5 w każdym rzędzie. Skropić wiśniówką. Rozprowadzić na nich połowę sera. Znów ułożyć herbatniki-skropić-wyłożyć resztę sera. Na środku ułożyć rząd truskawek. Dwie skrajne warstwy herbatników złożyć ku górze tak by utworzyć trójkąt-namiocik. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Rozgrzać czekoladę z mlekiem i kakao.Ostudzić. Chłodną oblać ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.Kroić przed podaniem na porcje.
  11. 6 żółtek,1,5 szkl.cukru,2 szkl.mleka,po 3 łyżeczki żelatyny na każdą szkl.mleka,kakao,galaretka,masło roślinne(małe) Zagotować mleko. Do gorącego,do każdej szklanki wsypać żelatynę-mieszać do rozpuszczenia.Ostudzić. Utrzeć żółtka z cukrem na biało.Dodać masło-zmiksować. Podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao(tyle aby masa miała czekoladowy kolor) Potem dodać chłodne mleko z żelatyną.(tylko powoli,nie od razu,bo się zważy)Wylać do formy jedną warstwę-zastudzić. Na to można dać połowę galaretki,lub całą dać na końcu na wierzch. Wylać na to drugą warstwę,zastudzić.Zalać galaretką. Można wyłożyć też owoce pod galaretkę.
  12. Lorelai

    Sernik Melba

    CIASTO KRUCHE: 15 dag. masła, 8 dag. cukru, 2 żółtka, 25 dag mąki, szczypta soli, skórka starta z 1 cytryny, 3 łyżki lodowatej wody. MASA SEROWA: 1-1.20 kg. sera białego tłustego lub półtłustego, 1/2 kostki masła, 1 szkl. cukru, 8 jajek, 1 budyń śmietankowy, skórka starta z 1 cytryny(lub kilka kropli olejku cytrynowego), 300 ml. kwaśnej gęstej śmietanki, DODATKI: 1 kg. brzoskwiń świeżych,(lub moreli) lub duża puszka brzoskwiń w syropie. 100 g. migdałów mielonych, 4 łyżeczki cukru. SOS MALINOWY I DEKORACJA: 0.5 kg. malin, 4 łyż. cukru pudru. Zmiksować.przetrzeć przez sitko-oddzielając pestki. W sezonie-do dekoracji: Świeże maliny , listki mięty lub melisy , cukier puder. Wykonanie: CIASTO KRUCHE: Przesiać makę,dodać sól,cukier,kawałeczki masła-lekko zmieszać razem. Roztrzepać żółtka z wodą-wlewać powoli do ciasta-mieszając je przy tym energicznie końcówką noża.Gdy zaczna się tworzyć coraz wieksze grudki-zagnieść je razem w kulę,owinąć folią-schłodzić (przynajmniej 1 h.) Wylepić ciastem dno i częściowo(mniej więcej do połowy) boki tortownicy. Gęsto ponakłuwać widelcem-schłodzić. Posmarować białkiem po wierzchu. Wstawić do gorącego (ok.200 st.)piekarnika-podpiec-ok. 20 minut. MASA SEROWA I POSYPKA MIGDAŁOWA: Zmielone migdały(zmielić razem ze skórką)-wymieszać z cukrem. Zmielić dwukrotnie ser. Zmiksować na puch masło i zmiksować je z serem. Utrzeć 8 żółtek z cukrem. Zmieszać masę żółtkową z serem,wsypać budyń,skórkę z cytryny(lub wlać kilka kropli olejku);dodać śmietankę-wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczypta soli. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na podpieczony spód wysypać równomiernie mieszankę cukrowo-migdałową. Na to wyłożyć połówki odpestkowanych,obranych brzoskwiń. Przykryć masą serową. Wstawić do piekarnika-piec w temp. 170-180 st.-jakby wierzch zbyt szybko się rumienił-przykryć folią aluminiową. Tak duży sernik jak na zdjęciu-piekł się w moim piekarniku ok. 2h. Zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 1/2 h. Wystudzić. DEKORACJA: Udekorować wierzch(w sezonie) świeżymi malinami i listkiem mięty lub melisy cytrynowej. Posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem malinowym. Poza sezonem-wierzch sernika można polać tymże sosem-każdą porcję-tuż przed podaniem. Na zdjęciu z sosem z mrożonych truskawek(z braku malin;))) Serniczek jest puszysty i delikatny- po prostu przepyszny!!! Warto spróbować:D)) SMACZNEGO
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.