Skocz do zawartości

Napoleonka


Pola Połetek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałam się z Wami podzielić bardzo starym przepisem na fantastyczne ciasto francuskie. Znalazłam na stronach wortalu mnóstwo przepisów na kremówki, ale takiego nie, więc go podaję:

Kremówka – napoleonka

Ciasto podstawowe:

1 szklanka maki

1 żółtko

tyle kwaśnej śmietany aby ciasto było luźne (jak na pierogi)

Ciasto maślane:

1 szklanki mąki

15 dkg masła

Krem:

3 całe jajka

5 łyżek cukru

2 kopiaste łyżki mąki

1/2 litra mleka

1 łyżka masła

1 cukier waniliowy

Zagnieść ciasto podstawowe i maślane. Ciasto podstawowe rozwałkować na kwadrat i na nim ułożyć spłaszczoną kulę z ciasta maślanego. Zawinąć jak w kopertę , rozwałkować w jedną stronę i złożyć na trzy razy. Wstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie rozwałkować, złożyć na trzy razy i wstawić do lodówki, powtórzyć jeszcze dwa razy. Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec w 200 – 220 stopniach.

Mleko zagotować i wlać do wymieszanych jajek z cukrem i mąką energicznie mieszając. Zagotować wszystko razem (najlepiej w garnku do gotowania mleka – nie przypali się) dodać cukier waniliowy i masło. Przykryć talerzem i odstawić do wystygnięcia. Chłodnym przełożyć upieczone ciasto francuskie.

Pozostaje mi tylko życzyć smacznego. Ciasto naprawdę samo rozpływa się w ustach. Ale nie próbujcie przyspieszyć procesu wykonania, ciasto musi leżakować w lodówce!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.