ina12 Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Przepis posiadam w mojej kolekcji, mam go tak dawno że nie pamiętam od kogo otrzymałam. Schab bez kości pokroić w plastry centymetrowej grubości, natrzeć czosnkiem i posolić. Odstawić na 20 minut. Następnie każdy plaster posmarować z obu stron bardzo obficie musztardą. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem, pojedynczą warstwą. Na wierzchu położyć pokrajane w cieniutkie plasterki lub utarte na tarce pietruszkę, marchew i seler, tak aby jarzynami przykryć mięso przynajmniej dwu-centymetrową warstwą. Na tym ułożyć dwie średnie cebule nadziane, każda trzema gożdzikami. Mocno skropić olejem i na 15 minut wstawić w otwartym naczyniu do mocno nagrzanego piekarnika. Następnie potrawę dusić około godziny na maleńkim ogniu, stale podlewając rosołkiem ( może być z kostki), żeby bulgotało i nie było suche. Po godzinie danie jest gotowe. Nie tylko moim domownikom, ale również moim gościom ta potrawa bardzo smakuje. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi