Gość Agnieszka74 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2006 CIASTO KRUCHE; 4 szkl.mąki pszennej,1kostka margaryny,5 żółtek,0.5szkl.cukru pudru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1-2 łyżki śmietany zwykłej(o ile ciasto nie chce się wyrobic).Połączyc składniki i upiec 2 placki.W tem.170 około 20 min. NADZIENIE PORZECZKOWE;1,5 (1 po 300G)słoika dżemu porzeczkowego, 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. wody.Połączyc to. WYKONANIE;Na jedno kruche wyłożyc porzeczki a następnie ubitą śmietanę(wymieszaną z 1 łyżką rozpuszczonej w 1/3szkl.wody żelatyną). Przykryc drugim kruchym.Posmarowac kruche resztą dzemu i przykleic na to gotowe suche beziki.To ciasto jest gotowe na drugi dzień bo kruche ciasto musi skruszec. 2WARIANT;zamiast śmietany gotujemy budyń z 5 żółtek+2 szkl. mleka+3 łyżki mąki pszennej.Należy wszystko wymieszac i ugotowac a po wystygnięciu zmiksowac z 1 szkl. cukru pudru i 1 Kasią. Na (podpieczone 10 min.)drugie kruche ubic pianę z 5 białek+1 szkl. cukru i dolołożyc 0.5 słoika dżemu i dopiec przez 20-30min. w 150tem. Obydwa warianty są super! Uprzedzam tylko że kruche jest naprawdę kruche i trzeba się nagimnastykowac żeby nie pokruszyc. Nie znam jednak lepszego przepisu na kruche które byłoby tak samo smaczne jak to.WRZOSEK to nazwa od cukierni w której znalazłam to ciasto i które na podstawie zmysłów smaku,węchu.... "wymyśliłam".Nie wiem,może gdzieś jest taki przepis ale ja go nie widziałam i musiałam sama dochodzic jak to się robi. Bardzo polecam to ciasto bo jest wyśmienite w smaku i wyglądzie.SMACZNEGO!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.