Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-1 kg zmielonego, białego sera -10 jajek -25 dag masła -2 szklanki cukru pudru -2 kopiaste łyżki mąki krupczatki -1 budyń waniliowy -1 cukier waniliowy -rodzynki i skórka pomarańczowa (w sumie 2 szklanki) Masło utrzeć na puch z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Gdy masa będzie jednolita dodawać partiami ser i (cały czas ucierając) przesiać przez sito mąkę i proszek budyniowy. Na końcu dodać pianę ubitą z 5 białek. Do utartej, pulchnej masy dodać bakalie. Delikatnie wymieszać, wylać do dużej tortownicy lub blachy o wymiarach 24x28 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni dobrze ponad godzinę (ja przeważnie robię to ok.8o minut). Ciasto jest gotowe, gdy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i wszyscy traktują go jak typowego "pewniaka", bo zawsze się udaje i smakuje poprostu wszystkim. Ciasto można oczywiście "podrasować". Polewa czekoladowa lub spód z kruchego ciasta czy herbatników są jak najbardziej na miejscu. Chociaż moim skromnym zdaniem wersja podstawowa jest tak pyszna,że nie jest to konieczne :D Smacznego!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.