Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -2 szklanki mleka -4 łyżki kaszy manny -250 g masła -1,5 szklanki cukru pudru -1 cukier waniliowy -2 galaretki truskawkowe -1 puszka ananasów -bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji Kaszę zalać zimnym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Następnie gotować na małym ogniu, często mieszając 20 minut. Zestawić z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając, dodawać po łyżce ugotowaną kaszę. Miksować aż masa bedzie idealnie puszysta. Przełożyć ją do wyłożonej folią małej tortownicy i wyrównać. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ananasy odsączyć, pokroić w kostkę. Ułożyć je na masie z kaszy, zalać tężejącymi galaretkami. Wstawić do lodówki na dobre 2-3 godziny,żeby całość ładnie stężała. Tuż przed podaniem udekorować bitą śmietaną i tartą czekoladą. Przepis dostałam o przyjaciółki pod nazwą "ptasie mleczko",ale szczerze mówiąc jest ona (moim zdaniem) całkiem chybiona. Ciasto (czy też deser) ma z ptasim mleczkiem tylko jedną wspólną cechę- jest równie pyszne :D Smacznego!!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.